Здраве и красота

Как да добавим повече антиоксиданти към кафето си

Кафе с канела за позитивен старт на деня

11.02.2019г. / 06 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-консумираните напитки е кафето. Обичаме уханието му рано сутрин, наслаждаваме се на вкуса му и след хубавия обяд или в следобедните часове в приятна компания. Като една от най-предпочитаните напитки в ежедневието ни, трябва да се замислим как да го направим по-здравословно и да добавим към него повече антиоксиданти.

Първата стъпка е да го лишим от захарта и подсладителите. Кафето обича меда, но може да го пиете и без него. Как да обогатим вкуса му с антиоксиданти?

Добавете малко канела за здраво сърце

Добавянето на канела към сутрешната чаша кафе, ще ви осигури здравословна доза антиоксиданти, които се съдържат в подправката. Канелата се използва като подправка и лек от хилядолетия. Според изследвания, редовната ѝ консумация може да помогне за изграждането на допълнителна защита на сърцето и мозъка. В допълнение канелата подобрява настроението, имунитета и метаболизма.

Хранителни навици след 40

Джинджифил при мускулни болки

Кафе с малко количество сух джинджифил? Да! Джинджифилът е чудесен за облекчаване на гаденето. Съдържа мощни антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, които намаляват мускулните болки, нивата на холестерола и подобряват храносмилането и метаболизма.

Най-добрите плодове за отслабване 

Добавете... гъби

Кафе и гъби? Преди да отречете тази комбинация, трябва да знаете, че гъбите имат антивирусни, противовъзпалителни и имуностимулиращи качества. Богати са на антиоксиданти, намаляват риска от рак, подобряват храносмилането. Може да си купите от биомагазините сушени гъби на прах или само сушени, които да смелите в кухненски робот и да добавяте към кафето си, смутитата, салатите.

Свързани статии

По-добро храносмилане с доза куркума

Куркумата е чудесна подправка, която е богата на антиоксиданти. Съединение в нея наречено куркумин, действа противовъзпалително. Куркумата помага на черния дроб да се детоксикира, подобрява и храносмилането. Ако обичате да пиете кафе с мляко, подсладете го с малко мед вместо със захар и добавете щипка куркума. По-вкусно и здравословно!

За баланс на хормоните – кафе с мака

В специализираните магазини ще намерите мака на прах. Коренът на мака се използва за подобряване на плодовитостта и е доказано, че има хормонално-балансиращ ефект. Освен това мака съдържа аминокиселини, мастни киселини и е с високо съдържание на протеини и витамин С.

 

Коментирай