Здраве и красота

Натурални средства срещу бели точки по кожата

Мастни образувания, които трудно се отстраняват

18.02.2019г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неприятните бели точки по кожата на лицето, шията, гърдите и деколтето се наричат милиуми. Могат да се появят неочаквано, както и да изчезнат сами. Второто обаче е малко вероятно, тъй като тези бели точки са доста упорити образувания.

Белите точки представляват изпъкнали твърди петънца, най-често образувани вследствие натрупване на липидни клетки, мъртви кожни клетки, себум и мръсотия от околната среда. Почистването им е трудно в домашни условия, освен това е и рисковано. Има голяма вероятност белите точки да се възпалят, да предизвикат по-голям кожен проблем, белези или разрастване на подутината.

5 билки, които подхранват сухата кожа и балансират мазната

Препоръчително е да се посъветвате с дерматолог или козметик, който да въздейства върху белите точки със стерилни инструменти и правилен подход.

Дотогава в домашни условия можете да изпробвате няколко безопасни, но ефективни натурални метода за стимулиране на естественото изчезване на белите точки.

Мед

Медът има противовъзпалителни, антибактериални и антигъбични свойства, които въздействат върху кожата и я хидратират. Можете да го използвате много лесно в борбата с белите точки. Намажете лицето с чист натурален мед, като втривате с кръгообразни движения в засегнатите зони. По желание можете да добавите и една лъжичка масло от жожоба. Оставете да подейства 15-20 минути върху лицето. Правете това 4 пъти седмично.

Сурови картофи

Обелете един суров картоф. Рендосайте го на ситно. Нанесете го върху лицето като маска за около 20 минути. Добре би било да сте в легнало положение, за да може да остане върху кожата, докато ѝ въздейства. Измийте със студена вода.

Домат

Доматите изобилстват от витамин С. Този антиоксидантен витамин има свойството да „поправя“ клетките в кожата и да неутрализира свободните радикали. Кожата става здрава, жизнена и бляскава.

Отрежете парче домат. Потопете го в захар и втрийте върху кожата, засегната от бели точки. Правете това през ден в продължение на месец.

6 начина да избелите кожата си

Маска с яйце

Смесете една супена лъжица бадемово масло с една супена лъжица кисело мляко. Добавете 1 супена лъжица мед и едно разбито яйце. Разбъркайте добре и нанесете с масажиращи движения върху лицето. Оставете да действа 30 минути и изплакнете.

Скраб с лимон

Смесете 2 супени лъжици захар със сока от половин лимон. Добавете една лъжица зехтин. Разбъркайте и нанесете отново с масажиращи кръгообразни движения върху кожата на лицето. Оставете да подейства 20 минути преди да измиете.

Рициново масло

Натуралното рициново масло е чудесен начин да въздействате върху белите точки. Нанесете ½ супена лъжица върху лицето си и масажирайте. Оставете само за няколко минути, защото се абсорбира бързо от кожата. След това изплакнете със студена вода.

Коментирай