Здраве и красота

Чай с кардамон, куркума и канела – защо е толкова специален?

За чудотворните ползи за здравето от тази отвара

14.03.2019г. / 17 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят, съдържащ тези прекрасни билки куркума, канела и кардамон, има невероятни свойства и оказва полезно и благотворно влияние върху цялостното здраве. Една от най-мощните му ползи е свързана с повишаването на имунитета и силното антиоксидантно действие.

Кое е толкова специално в тези съставки на чая?

Куркумата дава тласък на имунната система, особено в сезона на грипа и вирусните инфекции.

Канелата запазва стабилни нивата на кръвната захар и инсулина, като допринася за предпазване от диабет и контрол на вече съществуващо заболяване.

8 причини да пиете чай от ройбос

Кардамонът прави този прекрасен чай вкусен и ароматен.

Като добавка можете да използвате и черен пипер, който стимулира метаболизма и подобрява храносмилането.

Кои са основните ползи от чая с кардамон, канела, куркума и пипер?

Силни антиоксидантни свойства

Тялото ни е пълно със свободни радикали. Те са страничен продукт от различни процеси в организма или вследствие на влияния от външната среда. Ако не бъдат неутрализирани, те предизвикват изменения в деленето и функциите на клетките, което може да доведе до преждевременно стареене или злокачествено разрастване на клетките.

Антиоксидантите в чая от кардамон, канела и куркума имат много силно противодействие и неутрализират тези свободни радикали, потискат влиянието им върху организма и забавят стареенето не само на кожата, а на цялото тяло.

Противовъзпалителни свойства

Подправките в този чай имат много силно противодействие на различни възпалителни процеси, например при бронхит, артрит, псориазис, болестта на Алцхаймер и Паркинсон, дори рак.

В много от случаите причина за появата на тези възпаления е оксидативният стрес, който антиоксидантите в чая успешно неутрализират.

Свързани статии

Ускорява метаболизма

Метаболитният синдром се характеризира с инсулинова резистентност, повишени нива на триглицериди и LDL, ниски нива на HDL (добър холестерол), висока кръвна захар, високо кръвно налягане, затлъстяване.

За какво е полезен чаят от хибискус?

Куркуминът, активното вещество в куркумата, увеличава чувствителността на клетките към инсулина и помага за по-качественото разграждане на въглехидратите. Това допринася и за понижаване на холестерола.

Регулира кръвната захар

Канелата съдържа цинамалдехид, канелена киселина и цинамат. Тези вещества допринасят за понижаване на кръвната захар и нейното правилно абсорбиране. Също така притежават мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Канелата също повишава чувствителността на клетките към инсулина.

Подобрява храносмилането

Тук на помощ идва черният пипер. Неговата активна съставка пиперин е силен стимулатор, който насърчава секрецията на стомашни сокове, ензими от панкреаса и подобрява усвояването на хранителните вещества.

Коментирай