Здраве и красота

Важни хигиенни навици след тренировка във фитнеса

Какво не бива да забравяме да правим след спорт

23.02.2019г. / 09 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Спортните тренировки, с които поддържаме здравето и красивата си фигура са важна част от нашето ежедневие. За да бъдат пълноценни обаче и да останем здрави и след приключване на физическата активност, е необходимо да се спазват определени хигиенни навици.

Кои са те:

Винаги ходете с чехли или джапанки. Колкото и удобно да се чувствате във фитнеса и съблекалнята, не сте у дома си. Навсякъде в помещението за преобличане има множество бактерии, и най-вече по пода. Колкото и чист да ви изглежда, на повърхността му ви дебнат милиони бактерии и за да се застраховате от неприятни гъбички например, носете винаги вашите чехли или джапанки.

>> Причини да правите упражнения с ластик <<

Мийте хубаво ръцете. На публично място, каквото е фитнес салонът, най-добрият начин да спазвате добра лична хигиена е да миете ръцете. Преди тренировка и най-вече след спорт. Уредите, с които сте работили по време на тренировката са покрити с множество невидими бактерии, които полепват по дрехите и най-вече ръцете ви. Затова първата работа е да се преоблечете и измиете хубаво.

Почиствайте постелката за йога или упражнения. След тренировка или йога може да не сте в настроение за почистване, но имайте предвид, че върху постелката ви има много бактерии, както ваши, така и на други хора. Ако имате време, би било добре да я почиствате преди и след тренировка, за да сте сигурни, че няма риск от замърсяване на кожата ви.

>> 20 причини да започнете да спортувате още днес <<

Преоблечете се. След тренировка е важно да смените дрехите и бельото си със сухо облекло. Тъй като вагиналното pH е чувствително и може да се повиши вследствие от различни ситуации като секс, лубриканти, употреба на тампони и превръзки, но също така понякога само може да променя баланса си. И ако жената стои дълго време с влажни дрехи и особено бельото да не е сухо, това може да доведе до промяна на pH на влагалището и съответно да повиши риска от развитие на бактерии и възпаления.

>> Как се променя тялото ви, когато правите всеки ден планкове <<

Мийте лицето си. Ако нямате време за душ след тренировката, поне се погрижете да измиете лицето. Този навик ще държи пъпките далеч от вас. Когато спортувате, потта и естествените масла на кожата могат да запушат порите и да доведат до развитие на бактерии.

Коментирай
Свободно време