Здраве и красота

Чай от хризантема и лечебните му свойства

Магия от природата

05.03.2019г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят от хризантема е вкусна напитка с множество ползи за организма, въпреки че у нас не е част от традиционната представа за чай. Красивото цвете, което сме свикнали да гледаме в градината си или да подаряваме в букет, има лечебни свойства и неслучайно се използва в източната медицина.

Чаят от хризантема може да облекчи дихателни проблеми, да подсили имунната система, да успокои нервите и да допринесе за по-добър сън.

10 супер ползи от шипката

За какво още е полезен?

Успокоява нервната система

Чаят от хризантема има релаксиращ ефект върху нервната система, отпуска и помага за намаляване на кръвното налягане. Тъй като редица проблеми в опорно-двигателния апарат са свързани с възпаления на периферната нервна система, този чай оказва благотворно влияние и при тях.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Чаят от хризантема понижава кръвното налягане и холестерола, което се отразява облекчаващо на работата на сърцето. Кръвното налягане се влияе много от наличието на калий в кръвта, тъй като той има съдоразширяващо действие. В чая от хризантема се съдържа завидно количество от полезния минерал.

Грижа за кожата

В този чай се съдържа бета-каротин, който се разпада до витамин А, който пък служи за различни цели в организма, включително за красива кожа. Той е антиоксидант, който елиминира оксидативния стрес, предпазва от стареене и поява на бръчки. Също така оказва цялостно антистареещо и предпазно действие върху всяка клетка в тялото, не само в кожата.

Има противовъзпалително свойство

Чаят от хризантема оказва потискащо спрямо възпаленията в организма действие. Той може да облекчи респираторни проблеми, възпалено гърло, болки в ставите, сърбеж в очите при алергия, дори главоболие.

Стимулира имунната система

Мощната комбинация от витамин А и С в чаят от хризантема, заедно с магнезия, калция и калия в него прави една чудесна експлозия от полезни за имунната система вещества.

Чай улонг (оолонг) и неговите ползи в отслабването

Предотвратява остеопорозата

Чаят от хризантема съдържа калий, калций и магнезий, които допринасят за подобряване на костната плътност. Това е допълнителна предпоставка за намаляване риска от остеопороза.

Подобрява зрението

Високите нива на бета-каротин, разпадащ се до витамин А подпомага здравето на очите. Той участва в превенцията на дегенерация на ретината, намалява риска от поява на катаракта или макулна дегенерация.

Ускорява метаболизма

Чаят от хризантема е богат на витамини от група В. Те участват в редица метаболитни процеси в клетките, осигурявайки нормалното функциониране на организма, отделянето на хормони, кръвообращението и невротрансмитерната активност. Цялата тази съвкупност от процеси се влияе добре от чая от хризантема, като по този начин усвояването на веществата става по възможно най-добрия начин.

Коментирай