Здраве и красота

5 неща, които гинекологът ви би искал да знаете

Не ги пренебрегвайте

05.03.2019г. / 11 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена знае колко деликатна е вагината и колко лесно нейният баланс може да бъде нарушен. Появата на сърбежи, натъртвания, възпаления и още много проблеми могат лесно да възникнат. За голяма част от тези неразположения сме виновни самите ние, защото невинаги се грижим достатъчно добре за вагината.

Ако искате да имате здрава и щастлива вагина, вижте какво вашият гинеколог със сигурност би искал да ви посъветва.

Какво може да прави вагината ви?

Спрете да правите „сух секс“

Образно казано, това е когато правите секс без вагината да е достатъчно добре навлажнена. В тези случаи може да се появи болезненост, сухота, раздразнение, зачервяване. Всички тези предпоставки създават условия за по-нататъшно развитие на инфекции и нарушения на вагиналната флора.

Спрете да карате вагината си да мирише като цвете

Приемете, че вагината има своята характерна миризма и това е напълно нормално. Вагината не е предназначена да ухае на цветя или сладко. Тя има натурална киселинна миризма, която е част от нормалния мирис на телесните течности. Избягвайте продукти за почистване или превързочни материали, които са допълнително ароматизирани. Още по-вредни са вагиналните дезодоранти и парфюми, които увреждат сериозно флората и могат да причинят редица проблеми.

Свързани статии

Спрете да разчитате на лечение, само когато се налага

Вагиналната флора се нуждае от подхранване, за да не се стига до инфекции и раздразнения. Добре би било да използвате от време на време измиващ интимен гел, обогатен с млечна киселина например. Тя е естествен пробиотик, подхранващ развитието на полезните млечни бактерии във вагиналната флора. Те играят съществена роля, като образуват преграда пред болестотворните бактерии.

3 неща, които никога да не правите с вагината

Спрете да мислите, че противозачатъчните са достатъчни

Те могат да ви помогнат да се предпазите от нежелана бременност и то не 100%, но доста близо до това число. И въпреки това те по никакъв начин не ви предпазват от болести, предавани по полов път. Ако правите секс с дългогодишен партньор допълнителните предпазни мерки са по-малко наложителни, но това не се отнася за всички останали случаи.

Спрете да се срамувате да говорите с гинеколога си за сексуалния си живот

Премълчаването е лош съветник. Ако имате въпроси или съмнения, нещо, което искате да споделите, направете го, питайте. Не крийте нищо от гинеколога си, защото това може да доведе до по-сериозни проблеми.

Коментирай