Здраве и красота

Безопасна ли е ваксината против грип за бременни?

И кога се прилага

11.03.2019г. / 08 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изобилието от информация, която всяка бременна жена поема, както и десетките неща, за които трябва да внимава и мисли, понякога могат да се окажат твърде изтощителни, за да мисли за още едно – ваксината против грип. Безопасна ли е или не? Прилага ли се при бременни жени или не?

Тъй като грипните вируси са изключително агресивни, те могат да причинят сериозни усложнения при бременните жени, тъй като при тях не само имунната система може да се окаже затруднена в справянето с патогенната атака, но и лечението е твърде ограничено, защото редица лекарствени препарати са противопоказни при бременни.

Начини за повишаване на имунитета по време на бременност

Ако се питате дали да си поставите противогрипна ваксина докато сте бременна, ето някои отговори.

Безопасно ли е прилагането на ваксина против грип през бременността?

Когато става въпрос за грип, лекарите са на мнение, че превенцията по време на бременност, а и не само, е най-добрата мярка. Според Центъра за контрол и превенция на болестите и Американския колеж по акушерство и гинекология поставянето на противогрипна ваксина на бременни жени е напълно безопасно.

Тази ваксинация е важен елемент от пренаталната грижа, особено в сезони с потенциални грипни епидемии. Противогрипните ваксини се смятат за безопасни по време на бременността, тъй като не съдържат живи патогени. Могат да се поставят по време на всеки триместър, стига това да е обсъдено със специалист.

Много по-вероятно е грипът да причини сериозни усложнения при бременни жени, отколкото при останалите. Тези усложнения могат да застрашат здравето на майката и плода.

Цитомегаловирус и бременност – рисковете за майката и бебето

Защо е полезно поставянето на противогрипна ваксина:

  • Намалява риска от вродени дефекти. Грипът често води до треска при майката, което от своя страна води до повишен риск от вродени дефекти в невралната тръба;
  • Намалява риска от преждевременно раждане и раждане на мъртъв плод;
  • Защитава бебето от грипа след раждането. Поради незрялата имунна система бебетата не са в състояние да получат ваксина против грип до навършване на 6 месеца. Но ако майката е ваксинирана през бременността, това намалява рисковете бебето да се разболее от грип, ако се роди в сезон с повишена епидемиологична заплаха.
Коментирай