Здраве и красота

Как да се храните при омазнен черен дроб

За да редуцирате излишните мазнини

06.03.2019г. / 07 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мастният черен дроб е резултат от натрупването на излишната мазнина в този важен орган. Първото нещо, което всеки специалист би ви посъветвал е да промените начина си на хранене, да спортувате редовно. Появата на мастен черен дроб може да бъде предизвикана от честа употреба на алкохол, наднормено тегло, нездравословен начин на живот, генетика и други.

Омазняването на черния дроб може да наруши основната функция на органа, да повлияе на метаболизма, елиминирането на токсините. Има някои храни, сред които слънчогледови семки, плодовете, зеленчуците, броколи, тофу, които е хубаво да включите към вашето здравословно меню.

Кои други имат благоприятен ефект върху функцията и здравето на черния дроб, вижте в следващите редове.

Риба

По-мазните видове риби като скумрия, сьомга, пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението, редуциране на телесното тегло, чрез възстановяване на съотношението омега-3 към омега-6 мастни киселини. Според учени, редовната консумация на риба, която е богата на тези важни хранителни елементи, може да помогне за намаляване на мазнините в черния дроб.

Как храната може да бъде лек

Зехтин

Консумацията на зехтин ни помага да подобрим липидния профил на кръвта, повишава глюкозния метаболизъм. Тази суперхрана е чудесен източник на мононенаситени мастни киселини. Добавете към ежедневното си меню 4-5 супени лъжици, за овкусяване на салати, ястия.

Авокадо

За да подобрите функцията и здравето на черния дроб, хапвайте и от полезното авокадо. То също е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението, излишните килограми, намаляват нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, като увеличават нивата на добрия. Когато редуцирате общото тегло, намаляват и мазнините около черния дроб.

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Орехи

Орехите са едни от най-полезните ядки за диета. Те ни осигуряват антиоксиданти и здравословни мазнини. Също така спомагат за намаляване на чернодробните триглицериди, намаляват възпалението и повишават чувствителността на организма към инсулин, както и намаляват чернодробното натрупване на мазнини.

Свързани статии

Чесън

Чесънът е суперхрана, която трябва да присъства на трапезата ни през цялата година. Една от най-важните съставки в него е алицин – мощен антиоксидант. Той намалява риска от различни заболявания, включително алкохолен и безалкохолен мастен черен дроб. Има способността да намалява възпалението, да елиминира токсините и да намалява мастната маса в тялото.

За да подобрите здравето на черния си дроб, намалете до минимум консумацията на алкохолни и газирани напитки, бял хляб, захар, червено месо, трансмазнини, сол.

Коментирай