Здраве и красота

5 стъпки диетата ви да се превърне в начин на живот

Без мъчения и лишения

13.03.2019г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искате да отслабнете, започвате изтощителни диети, орязващи всичките ви любими храни. Подлагате се на това мъчение в името на успеха и стройната мечтана талия. Издържате една, две седмици, може би месец. Но веднага щом се върнете към нормалния си начин на хранене, всичко отива по дяволите. Всичките ви усилия пропадат. Килограмите се връщат, а понякога и в повече.

За да успеете да отслабнете и най-вече да поддържате изваяна фигура е необходимо диетата, която сте избрали, да се превърне в начин на живот, който да следвате неизменно, без срокове и граници, без непосилни лишения, но с разумна мярка.

Невероятни суперхрани за отслабване (галерия)

Кои са стъпките, които ще ви помогнат да следвате диетата, която сте избрали като най-подходяща за вас, и да я превърнете в начин на живот в дългосрочен план?

1. Не се отказвайте от любимите си храни.

Много хора правят грешката да изключат любими храни от менюто си, смятайки ги за вредни. Често под прицела на елиминирането попадат цели групи храни или хранителни вещества като тестените изделия, десертите, въглехидратите, мазнините.

Всъщност, ако ги оставите в менюто си, но в малки количества, това ще ви донесе много повече успехи. Изследвания, проведени от Американската асоциация по диететика установяват, че едно съвсем малко ежедневно лакомство помага за поддържането на усилията в отслабването и постигнатите резултати. Тоталният отказ от любимите храни предизвиква сериозен психически срив, който крие опасност от по-сериозни нарушения в диетата, които я провалят и носят допълнителни килограми, а и рискове за здравето.

2. Яжте храни, които ви засищат.

Ако наблягате на хранителните продукти, които изискват повече време за обработка от храносмилателната система и предполагат отделяне на повече енергия, ще ви е значително по-лесно да следвате диетичния си режим. Колкото повече наблягате на бедните на протеини, мазнини и бавно разграждащи се въглехидрати храни, толкова по-често ще огладнявате. Това пречи на спазването на диетата в дългосрочен план. Няма човек, който да може да се справя с всички предизвикателства в ежедневието на празен стомах. Не и задълго.

3. Започнете с малки промени.

Не се заричайте, че от утре спирате да ядете това и онова завинаги. Дайте време на организма и психиката си да се адаптират към промените, които сте предвидили. Направете плавен преход към новия си начин на хранене. Така ще ви е по-лесно да го спазвате в бъдеще. Намалявайте порциите и количеството приети калории бавно и плавно. Добавяйте по някоя полезна храна към менюто, която досега сте пренебрегвали. Намалете солта и захарта, като си изградите дългосрочен график за това. Така тялото ви ще има достатъчно време да се адаптира и да приеме новия режим.

Съвети за отслабване, които нямат общо с диета и упражнения

Свързани статии

4. Не бъдете перфекционисти.

Често имаме грандиозни идеи за това какво искаме да постигнем, как да изглеждаме, сравнявайки се с модели и манекени. Това не помага особено, понякога дори може да навреди, защото поставя нереалистични представи за красотата на фигурата и желания резултат. За да избегнете разочарованието и изпадането в депресия, не бъдете перфекционисти към тялото си. Разберете, че промяната изисква време и постоянство. Така ще се придържате по-стриктно към плана си без да се отчайвате от бавно постиганите резултати. Много хора се отказват по средата на пътя именно защото очакват нещата да се получат мигновено.

5. Не се самонаказвайте.

Ако си позволите парче шоколад или пица от време на време, не се отказвайте от диетата си. Това не означава, че сте се провалили. Една малка крачка встрани от диетичния ви режим не слага край на усилията. Важно е да не се отказвате. Не чакайте до следващия понеделник, за да възстановите диетата си. Направете го веднага.

Коментирай
Свободно време