Здраве и красота

5 аминокиселини за здрава и красива коса

Подхранват космените фоликули

14.03.2019г. / 11 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аминокиселините са органични съединения, градивните елементи на протеина, който съставлява 1/5 от човешкото тяло. Играят важна роля във всичките биологични процеси в човешкия организъм, единият от които е растежът на косата.

Как точно аминокиселините помагат на косата ни да бъде здрава и красива и защо тя се нуждае от тях? Около 80% от косата е съставена от протеинов кератин. За да може организмът ни да синтезира кератин, той се нуждае от 18 различни вида аминокиселини. Сред тях са цистин, тирозин, глутамин, пролин, както и:

Цистеин

Цистеинът е една от най-важните аминокиселини за косата. Тя не само улеснява растежа ѝ, но и спомага за стимулиране появата на нови косъмчета. Цистеинът е мощен антиоксидант, който предпазва косата от слънчевото увреждане, като същевременно осигурява сяра на космените клетки.

Най-добрите хранителни източници на цистеин са броколи, пилешко месо, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, мляко.

Полезни храни за бърз растеж на косата (галерия)

Метионин

Метионинът е друга аминокиселина, от която се нуждае косата ви. Тя също е силен антиоксидант. Освен това, метионинът помага за разграждането на мазнините и предотвратява натрупването им в артериите и специфичните области на тялото. Тази функционалност на метионина увеличава кръвоснабдяването на космените фоликули и скалпа, което допълнително води до растеж на косата.

Не на последно място, играе важна роля в синтеза на колаген, който също е важен за здравето и красотата на косата. Аминокиселината може да си набавите чрез консумацията на яйца, бразилски орех, риба, сусамово семе.

Лизин

Друга аминокиселина, за която косата ще ви бъде благодарна е лизинът. Той спомага за синтеза на колаген, чрез абсорбиране на калций. Колагенът е от съществено значение за формиране на основната структура на космените фоликули, за укрепване на космите и за подобряване растежа на косата като цяло. Добри хранителни източници на лизин са пилешко месо, яйца, риба, червено месо, бобови растения, ядки, млечни продукти.

ТЕСТ: Какво говори прическата за личността ви?

Глицин

Въпреки че телата ни синтезират глицин, хубаво е в менюто си да добавим и храни, които съдържат тази аминокиселина, като спанак, риба, соя, банани, червено месо. Глицинът не само е необходим за растежа на косата, но играе съществена роля в ефективното функциониране на храносмилателната система и централната нервна система.

Това означава, че предпазва организма от нервни разстройства, които могат да причинят загуба на коса.

Свързани статии

Аргинин

Още една аминокиселина, която ще направи косата ви по-здрава и красива е аргининът. Той има способността да регулира нивото на азотния оксид в човешкото тяло, като след това отваря калиевите канали намиращи се в клетките. Това подхранва корените на косата, като стимулира нейната здравина и растеж.

Също така, аргининът повишава активността на имунната система за защита срещу автоимунни заболявания, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху косата. Въпреки че телата ни синтезират аминокиселината, може да намалите риска от дефицит, като добавите към менюто си кашу, лешници, кокос, слънчогледови семки, сусамово семе, риба.

Коментирай
Свободно време