5 ползи от розовата хималайска сол

Здравословен заместител на трапезната сол

2019-03-18 06:35:00 | Илияна Николова

Розовата хималайска сол несъмнено е една от най-популярните в последно време. Въпреки че много хора смятат полезните ѝ свойства за пресилени и съмнителни, тя заслужава специално място на трапезата като заместител на традиционната готварска сол, богата предимно на натрий.

Ползите от хималайската сол надхвърлят нейните стандартни употреби. Тя помага в разкрасяването, подмладяването на кожата, отпускането и релаксацията. Можете да я добавите във ваната си, да си направите маска за лице или коса с нея, да накиснете уморените си крака.

4 уникални вида сол

Какво представлява хималайската сол?

Извлича се от Хималаите в частта им откъм Пакистан. Тя е натурално розова и рядко се налага допълнително оцветяване. Цветът си хималайската сол дължи на богатото наличие на широка гама микроелементи, най-вече магнезий и калий.

Освен че богатството на тези важни минерали прави хималайската сол полезна в контрола на кръвното налягане, тя има и други ползи за здравето и красотата.

Облекчава тежестта в краката

Направете си баня за крака с хималайска сол. Тя ще помогне на кожата да запази влагата вътре в клетките, което прави усвояването на минералите по-качествено. Ако желаете можете да добавите магнезиеви люспи към горещата вана с хималайска сол. Това ще направи усвояването на елементите още по-добро.

Направете си освежаващ спрей за лице

Откраднете си малки моменти на свежест и блаженство благодарение на хималайската сол. В подходяща бутилка с дозатор за спрей смесете 1 с. л. хималайска сол с 1 ч. л. лавандулово масло, мента или евкалипт. Долейте шишето с вода. Разклатете и завийте капачката. Можете да се спасите от лятната жега с помощта на този спрей.

Още по темата

Подхранващ скраб за тяло

Ексфолиращата текстура на розовата хималайска сол ще остави кожата ви с копринено меко усещане. Освен това той стимулира производството на колаген, намаляващ бръчките. За да си направите скраб за тяло, смесете 1 чаша смляна хималайска сол, 1 чаша зехтин и 10 капки етерично масло по избор. Използвайте веднъж седмично.

Екзотични видове полезна сол

За подобряване на електролитния баланс

Електролитите в тялото са изключително важни за преноса на нервни импулси от мозъка към мускулите и вътрешните органи. При недостатъчна наличност на електролити или при нарушен водно-солеви баланс в тялото, може да възникнат някои двигателни затруднения или нарушения във функциите на някои органи.

Успокоява възпалено гърло

Гаргарата с розова хималайска сол може да помогне за успокояване на зачервено гърло и отстраняване на гнойни налепи при ангина.