Здраве и красота

4 начина, по които упражненията ви правят по-щастливи

Влияят не само на тялото, но и на психиката

21.03.2019г. / 06 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съвременното ежедневие става все по-заседнало. В никой друг век от миналото хората не са прекарвали толкова време в седнало положение. С напредване на технологиите все по-малко се налага да се движим, за да извършваме някаква дейност, без значение дали е работна или е в свободното ни време. Автоматизирането на широки сфери от работния процес, благодарение на компютрите, увеличава заседналостта на живота с много бързи темпове.

Упражненията, с които се отслабва най-бързо

Този начин на живот не пречи само на стройната фигура. Трупането на килограми е само една част от проблема, свързан с липсата на движение в ежедневието. Той създава условия за сериозно влошаване на здравословното състояние, на работата на важни органи, възпрепятства нормалната функция на кръвоносната и двигателната система, което води до редица проблеми в други органи и системи.

Освен това, заседналият начин на живот засяга и психичното здраве. Недостатъчното движение води до депресия, ниска самооценка, липса на енергия, нежелание за извършване на ежедневни дейности, включително развлекателни.

За да ви мотивираме да се движите още повече, ще ви запознаем с 4 начина, по които тренировките и упражненията ви карат да се чувствате щастливи.

Упражненията провокират секрецията на хормони на щастието в мозъка

Допаминът е невротрансмитер в мозъка, който играе съществена роля за усещането на щастие и удовлетвореност. Даже малките допаминови стимули помагат за подобряване на настроението и усещането за щастие. Не е нужно да правите екстремни упражнения и силово натоварване, за да провокирате синтеза на допамин. Достатъчно е да правите леки упражнения всеки ден за повече добро настроение.

Успокояват стреса и тревожността

Невинаги си даваме сметка колко всъщност стресът ни вреди. Свикнали сме да го използваме като нарицателно без да осъзнаваме колко наистина пагубен е той за нашето здраве. Тренировките и всекидневните упражнения помагат за намаляване на стреса в тялото, като по този начин организмът се справя с многобройните стресови фактори в ежедневието.

3 упражнения за бързо стягане на корема

Дават енергия и подобряват съня

Всеки, който е правил поне една тренировка в живота си знае, че след приключването ѝ се е почувствал пълен с енергия, жизнен и дееспособен. Половин час каране на колело е достатъчен, за да се почувствате по-енергични, особено след кардиотренировка, ускоряваща пулса.

Тъй като упражненията направляват метаболитните и хормонални процеси в тялото в правилна посока, сънят също се нормализира. Безсънието се потиска, заспиването става по-лесно и бързо, а среднощните пробуждания намаляват.

Ще се чувствате по-сигурни

Редовните упражнения неминуемо повлияват положително и теглото. След като се вталите и стегнете мускулатурата си, определено ще повишите самочувствието си и усещането си за щастие в собствената кожа.

Коментирай