Здраве и красота

6 ползи за здравето от черния кохош

При болезнена менструация

20.03.2019г. / 06 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният кохош е цъфтящо растение, намиращо се предимно в Северна и Централна Америка. От хиляди години то се използва за облекчаване на различни неразположения. Днес можем да го намерим под формата на хранителна добавка, чай.

Активните съставки в черния кохош са серотониноподобни съединения, както и компоненти, които могат да имитират естроген в тялото. Какви са ползите за здравето от неговата употреба? (Внимание, преди прием се консултирайте с лекар. Билката не е подходяща за бременни жени).

Антиспастичен ефект

Една от най-ранните известни употреби на черния кохош е като антиспазматично средство, което помага на мускулите и нервите да функционират нормално, предотвратявайки спазмите и болките.

Противовъзпалително действие

Салициловата киселина, която се съдържа в билката, е вид естествено противовъзпалително вещество, тъй като тя имитира активността на аспирина. За чая от черен кохош се смята, че може да облекчи главоболието.

Също така, черният кохош може да има противовъзпалително действие и при хора, страдащи от артрит, при болно гърло, дори и при високо кръвно налягане. Билката действа като вазодилататор, намалявайки стреса върху сърдечносъдовата система и намалявайки вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Облекчава неразположенията по време на менопауза

Черният кохош съдържа естрогеноподобни съединения. По време на менопауза, нивата на хормона естроген намаляват рязко. Смята се, че приемът на черен кохош може да намали някои неразположения, свързани с менопаузата като горещи вълни и нощни изпотявания, чрез понижаване на стреса и напрежението.

Чай с кардамон, куркума и канела – защо е толкова специален?

Подобрява здравето на храносмилателната система

Ако страдате от запек, подуване на корема и газове, спазми, гадене, черният кохош може да помогне за подобряване на храносмилането. Според някои изследвания, билката спомага за ефективното усвояване на хранителните вещества и да подобри елиминирането на отпадъчните продукти, като по този начин се намалява и рискът от появата на тези неразположения.

Свързани статии

При болезнена менструация

Естественото аналгетично действие на черния кохош има редица приложения за намаляване на болката. Ако страдате от болезнена менструация, билката може да помогне за намаляване на неразположението.

За по-добър сън

Черният кохош е природен седатив. Ако страдате от стрес, тревожност, безсъние, билката може да ви помогне да намалите стреса и да нормализирате съня си. Но черният кохош не бива да се приема с други спомагателни средства, тъй като естествените компоненти са доста мощни и могат да възникнат усложнения.

Коментирай