Здраве и красота

15 малки промени, които предпазват сърцето ви

Сърдечносъдовите заболявания засягат все повече млади хора

27.08.2021г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

9. Не отказвайте кафето.

Ако досега не сте били любители на кафето, време е да го включите в ежедневния си режим. Пийте по една-две чаши на ден, не повече. В него също се съдържат антиоксиданти, подкрепящи здравето на сърдечносъдовата система.

Погрешни разбирания за сърдечносъдовите заболявания

10. Слушайте музика по 30 минути на ден.

Отделяйте време за любимата си успокояваща музика. Релаксиращите мелодии помагат за нормализиране на сърдечния ритъм и понижават нивата на стрес, влияещи на сърцето.

11. Ставайте и се разхождайте на всеки 30 минути.

Движението е от огромно значение за контрола на кръвния и лимфен застой. Телата ни са създадени да се движат, а не да седят часове наред всеки ден. Ако работата ви е свързана с продължително седене не забравяйте да ставате през половин час за малки разходки.

12. Вземете си домашен любимец.

Изследванията показват, че грижите за домашен любимец (най-вече куче или котка) подобряват сърдечносъдовото здраве. Любовта и радостта, които животните ни дават, помагат на нашето здраве.

Свързани статии

13. Яжте домашно приготвена храна.

За да се предпазите не само от сърдечносъдови, а от всякакви други заболявания и проблеми, включително затлъстяване, изключете преработените, купешките и пакетирани храни. Старайте се сами да приготвяте храната си вкъщи. Така ще знаете какво точно консумирате.

Кверцетин и неговите мощни ползи за здравето

14. Наблягайте на вегетарианската храна.

Не е нужно да сте вегетарианци или вегани, за да ядете растителна храна. Тя носи много ползи за сърцето и кръвоносната система. Не е задължително да изключвате месото. Достатъчно е просто зеленчуците да заемат централното място на трапезата ви.

15. Яжте повече банани.

Бананите са най-добрият източник на калий. Калият е минерал, който допринася за контрола на кръвното налягане и редуцира сърдечносъдовия риск.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
niamam naru6enia v izbroenite ne6ta . no vuzrastta i dosega izrabotenoto , si kazvat dumata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар