Здраве и красота

Как неправилното рязане на ноктите води до инфекция

Грешките при оформяне на маникюра, които му вредят

15.05.2022г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти всяка жена оформя ноктите си, независимо дали поддържа дълъг или къс маникюр. Дори да сте почитателки на натуралните нокти, все пак ги изрязвате или пилите, за да намалите тяхната дължина. Неправилният подход към оформянето на ноктите (това важи и за мъжете) може да увеличи риска от поява на инфекция (бактериална или гъбична), която да влоши здравето на ноктите. Погрешната поддръжка на ноктите води най-малкото до тяхното отслабване, разслояване и начупване.

Какво говорят ноктите за здравето ни?

Ако посещавате маникюристка, вероятно неведнъж е премахвала или избутвала кожичките в основата на нокътя. Знайте, че тази процедура поставя ноктите в риск от лесно навлизане на бактерии и микроорганизми, които впоследствие разболяват ноктите.

И това не е единствената грешка, която мнозина правят. Ето и останалите.

Не накисвате ноктите преди рязане

Омекването на ноктите преди рязане не важи само за краката, но и за ръцете. Омекотените нокти са по-лесни за обработка. Така се намалява рискът от счупване или сцепване. Преди да изрежете ноктите, накиснете ги в топла вода, за да ги направите по-гъвкави и по-лесни за работа.

Подрязване на ноктите

Препоръчително е ноктите да се режат по-често. Не трябва да се оставят да растат твърде дълго без скъсяване. Не е задължително да се скъсяват докрай. Достатъчно е да се отнемат само 1-2 милиметра. Никога не трябва да се стига до живеца на нокътя при рязане. Това създава условия за навлизане на бактерии и причиняване на инфекции. Същото важи и за краката. Там трябва да сте внимателни с извивката на нокътя – не отнемайте прекалено много от дължината, особено в краищата, за да не предизвикате врастване.

Късите нокти са по-малко податливи на счупвания и разслоявания. Освен това рисковете от възникване на инфекция са значително по-малки.

Хигиена на инструментите

Друга грешка, която повечето хора допускат, е пропускането на редовното почистване на инструментите за нокти. Дезинфекцирането на нокторезачките, пилите и ножичките е от първостепенно значение за здравето на ноктите. Ежеседмично ги стерилизирайте със спирт.

Домашна грижа за здрави и блестящи нокти

Пилене на ноктите

Когато пилите ноктите си, уверете се, че го правите само в една посока. Пиленето наляво-надясно поставя ноктите в риск от увреждания и инфекции. Ако пилите първо в едната посока и след това в другата ще запазите целостта и здравето на нокътя. Това дори ще ги направи по-гладки.

Коментирай