Здраве и красота

5 билки и подправки, които забавят стареенето на кожата

Не забравяйте за канелата

26.03.2019г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между гинко, джинджифил, карамфил, босилек, канела, риган? Това са чудесни билки и подправки, които често намират място в кулинарните ни рецепти. Ароматът и вкусовете им ни карат да се чувстваме приятно. Но също така те помагат да забавим стареенето на кожата. Освен тях, вижте кои други билки и подправки е добре да имате в кухненския шкаф.

Куркума

Една от най-полезните подправки е куркумата. Тя спомага за засилване на имунитета, действа противовъзпалително, намалява риска от развитието на ракови клетки. Но знаете ли, че куркумата притежава антистареещи свойства? Те се дължат на съединението куркумин, което се съдържа в нея. То е силен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и предпазва кожата от UV-индуцирани признаци на стареене. Ето защо добавете куркума към ястията и домашните си маски за лице.

Как да се грижите за кожата на шията?

Ашваганда

Ашваганда, наричат я още индийски женшен. Тя е популярна билка с редица ползи за здравето (повече за нея може да прочетете тук). Има антибактериални, противогъбични и когнитивно стимулиращи свойства и е с високо съдържание на алкалоиди, които предпазват клетките (включително клетките на кожата) от оксидативен стрес и увреждане. По този начин кожата ни е здрава и красива за по-дълго време.

Мащерка

Мащерката е чудесна билка с множество ползи за здравето и красотата. Тя не само добавя вкус и аромат към ястията, но предпазва от увреждане кожата и забавя първите признаци на стареене.

Мащерката е „чистач“ на свободните радикали и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които предпазват кожата.

По-красива кожа с какаово масло 

Градински чай

Градинският чай все по-често е част от нашите кулинарни рецепти, но обичаме да го консумираме и под формата на чай. Той е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат да се забавят признаците на стареене, като възрастови петна, бръчки и фини линии.

Свързани статии

Градинският чай ни осигурява флавоноиди, фенолни карбоксилни киселини и други антиоксиданти, които предпазват кожата от стареене. С него може да си приготвите и отвара, с която да обтривате лицето си (охладена и след това не изплаквайте).

Розмарин

Розмаринът е чудесен за чай, отвара за изплакване на косата и обтриване на лицето, овкусяване на месо, зеленчуци. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи причинява появата на фини линии, бръчки и други признаци на UV-индуцирано стареене. Розмаринът намалява фотоувреждането, като същевременно подобрява еластичността на кожата и забавя появата на бръчки.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
ot izbroenite predpo4itam ma6terkata i gradinskia 4ai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар