Здраве и красота

7 домашни лека за сухи и напукани устни

Как да ги хидратираме и подхраним

01.04.2019г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Устните могат да изгубят мекотата и влажността си по много причини – често облизване, недостатъчна хидратация, сурови атмосферни условия, вредни навици, лошо хранене.

Напуканите устни са най-често срещан проблем през зимата, но през топлите и сухи месеци проблем също може да се появи. Някои фактори в условията в дома също могат да повлияят на състоянието на нежната кожа на устните.

Как можем да върнем мекотата на напуканите устни?

Бадемово масло

Бадемовото масло съдържа богато разнообразие от мастни киселини, което облекчава всякакви кожни проблеми – от напукана кожа до екзема. Няколко капки бадемово масло помагат на устните да се възстановят от дехидратацията. Мастните киселини в него изграждат кожните клетки и регенерират увредените такива.

Ефектът плътни сочни устни – как да го постигнем?

Кокосово масло

Кокосовото масло е прекрасен натурален продукт, действащ омекотяващо и успокояващо. То има и антибактериални свойства, които допълнително спомагат за подобряване вида и текстурата на кожата на устните.

Краставица

Краставицата е перфектната грижа против напукани устни. В състава си тя съдържа голямо количество вода и минерали, които наред с витамините в нея допринасят за хидратирането и омекотяването на устните.

Овлажнител за въздух

Ако въздухът в дома ви е прекалено сух, използвайте машина за допълнително овлажняване и пречистване. Добре овлажненият въздух в жилището помага не само за доброто състояние на кожата, но и на дихателните пътища.

Ексфолирайте с мед и захар

Ексфолирането на устните с подходящ полезен скраб може да помогне за отстраняване на мъртвите кожни клетки и да подпомогне за рехидратирането и изглаждането на кожата. Честата поява на напукване може да подсказва, че имате по-голяма нужда от ексфолиране.

Един чудесен начин е да прилагате домашно приготвен скраб от захар и мед. Натуралните съставки в меда премахват възпалението, хидратират и подхранват. Медът има и противовъзпалителни свойства. Захарта помага за премахване на мъртвите клетки.

Различни употреби на балсама за устни

Торбички от чай

Едно от най-старите средства за противодействие на дехидратираната кожа са торбичките за чай. След като сте изпили чая си, използвайте напоените с полезни билки торбички, като ги налагате върху устните за 10-15 минути. Антиоксидантите и минералите в тях потискат възпалението и подхранват кожата.

Витамин Е

Маслото от витамин Е доставя полезни количества мастни киселини на кожата на устните и ги хидратира в дълбочина, създавайки защитна бариера под повърхността на кожата. Витамин Е стимулира синтеза на колаген и помага за регенерирането на клетките на кожата.

Коментирай