Здраве и красота

5 етерични масла за всеки ден

Доставят аромат и настроение

31.03.2019г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието се нуждаем от повече цвят, красиви неща, които да ни зареждат позитивно, здравословна храна, смях и приятни аромати. За последното се доверяваме на силата на етеричните масла. Някои от тях можем да ползваме всекидневно за различни случаи или просто за повече хармония. Вижте някои от тях и приложенията им.

Масло от евкалипт

Евкалиптът е вечнозелено дърво, което се среща предимно в Австралия и Нова Гвинея. Етеричното масло, което се извлича от листата на дървото е изключително ефективно за облекчаване на респираторни проблеми, като астма например. Освен това е чудесно и за освежител за въздуха.

Начин на употреба: Добавете няколко капки в спрей бутилка с вода. Маслото ще помогне за освежаване и дезинфекциране на въздуха във вашия дом, мебели, дрехи и килими.

Етерично масло от лимон

Използваме ароматни лимонови и други цитрусови етерични масла, за да премахнем стреса, да подобрим настроението си, за кожа без целулит, за домашните пилинги за лице и тяло, отпускащата вана, освежител за въздуха. Но тези масла са чудесна добавка и към повечето домашни почистващи продукти.

Лимонът притежава естествени антибактериални, антивирусни и антихистаминови свойства и е добро средство за първа помощ при ухапване от насекоми.

Етерични масла в помощ на красотата

Етерично масло от мента

Ароматът на мента може да намали апетита ви, да ви ободри, спомагайки за подобряване на концентрацията. Може да го добавяте към ароматни лампи, дифузери за въздух, към домашните пилинги за тяло. Маслото от мента е чудесно и за облекчаване на газове, гадене, кашлица, бронхити, акне, херпеси, ухапване от насекоми, тъй като има антисептично, отхрачващо, бактерицидно, болкоуспокояващо действие.

Ако разтворите няколко капки от него в малко количество вода, ще се получи чудесна комбинация за жабурене, която ще освежи дъха ви.

Етерично масло от лавандула

Един от най-прекрасните аромати, с които природата ни е дарила, е този на лавандулата. С него също може да придадете повече свежест в дома. В края на деня, един от най-добрите начини да се освободите от стреса и да имате пълноценен сън е чрез аромата на масло от лавандула.

То има редица ползи за здравето и красотата. Смята се, че помага за доброто храносмилане, поддържа здравето на кожата, стимулира растежа на косата, държи комарите на разстояние.

Свързани статии

Етерично масло от риган

Ароматът на риган ни напомня за италианската кухня. Маслото от тази билка също може да се използва ежедневно. То има естествени антибактериални, антивирусни, анти-гъбични и антипаразитни свойства.

Важно е да се отбележи, че маслото от риган е много силно, затова се препоръчва да се разрежда с алое вера, кокосово масло, за локално приложение. Може да го използвате при гъбички по краката и брадавици, за облекчаване на мускулни болки, при пърхот (добавен към шампоана), акне, псориазис и други.

Коментирай