Здраве и красота

Как храната влошава състоянието на кожата ни

Някои храни предизвикват появата на акне

08.04.2019г. / 16 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Като най-големия орган в човешкото тяло, кожата първа подсказва чрез своето състояние, когато нещо не е наред в организма. Храната, която консумираме всекидневно е отговорна за нейното здраве и красота. Голяма част от любимите ни напитки и храни вредят на състоянието ѝ. Вижте някои от тях, като не забравяйте, че алкохолът също нанася вреди на красотата ви.

Преждевременно стареене на кожата – крекери

Когато спазваме диета, често прибягваме до консумацията на крекери, някои от които нискокалорични. За съжаление, повечето пакетирани храни покачват нивото на кръвната захар много бързо. В дългосрочен план такива пикове на глюкозата в кръвта могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. Тя става вяла. Ако спазвате диета, по-здравословно е да включите в менюто си пълнозърнест хляб.

Най-полезните въглехидрати за поддържане на кръвната захар (галерия)

Бръчки и сухота на кожата – захар, захарни изделия и подсладители

Консумацията на захар причинява възпаления в организма, които оказват влияние върху колагена и еластина. Най-често първите видими бръчки са в областта на челото, тъй като там има най-малко кожна мазнина. Подсладителите имат същия ефект като захарта. Същевременно трябва да внимаваме и с консумацията на някои плодове, защото те съдържат фруктоза, която също може да повлияе върху младостта на кожата ни. Такива са банани, круши, грозде, портокали, сливи.

5 комбинации от храни, които топят коремчето

Пикантни храни – спукани капиляри на ноздрите и клепачите

Пикантните храни увеличават скоростта на всички процеси в тялото – подобряват метаболизма, повишават температурата на тялото и кръвообращението. Кръвта започва да тече по-бързо през капилярите, което води до тяхното руптуриране. Освен пикантните храни, с кафето също трябва да се внимава, то също може да увеличи риска от пукане на капиляри. Стресът, лошият начин на живот, прием на някои медикаменти, наследствена обремененост са другите фактори, които влияят върху здравето на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Подпухване – сол и солени храни

Колко често се будите сутрин подпухнали, особено в областта на очите? А колко сол консумирате дневно? Солта и солените храни, като колбаси, чипсове, осолени ядки и т. н. често са причина за задържането на излишни течности. Тъй като кожата около очите е толкова тънка, тази област набъбва лесно в резултат на задържаните излишни течности, което я прави да изглежда вяла.

Мляко, млечни продукти, протеинови шейкове – акне и зачервяване на кожата

Според изследвания повишената консумация на млечни продукти може да е причина за появата на акне, заради хормоните, които се съдържат в тези продукти. Ако имате някои от тези неразположения, опитайте се да намалите приема на продуктите, като това важи и за протеиновите шейкове.

Коментирай