Здраве и красота

Най-добрите и най-лошите храни за вагинално здраве

Как да поддържате флората здрава

06.04.2019г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко, което слагаме в устата си, оказва влияние върху здравето ни, включително и интимното. Вагината притежава изключително крехка среда, която лесно може да бъде повлияна от неправилното хранене и недостатъчно добрата хигиена. Вагиналното здраве зависи до голяма степен от това какви храни консумираме и дали те нарушават естествените полезни бактерии във вагиналната флора.

За да бъде вагината ви здрава и с ненарушен pH-баланс, вижте кои са най-добрите и най-лошите храни за нея.

3 неща, които никога да не правите с вагината

Яжте колкото се може повече пробиотични и пребиотични храни

Подобно на чревната флора, вагиналната също е изградена от фин баланс на полезните бактерии в нея, който осъществява защитни и контролни функции. Нарушенията в този баланс правят вагината уязвима към инфекции. За да подпомогнете нейното здраве, консумирайте пробиотични храни, които носят в себе си полезни бактерии, например кисело мляко и ферментирали храни. Пребиотиците също са много важни, тъй като са богати на фибри, а те подхранват полезните бактерии.

Наблягайте на ядки и други здравословни мазнини

Полезните мазнини в орехите, зехтина, авокадото са от голямо значение за баланса във вагиналната флора. Мазнините в тези храни имат свойството да контролират и холестерола, което също играе роля в поддържането на баланса във вагиналната флора. Бадемите също са чудесен избор, тъй като са богати на калций и витамини от група В, които предотвратяват поява на вагинит.

Избягвайте преработените храни

Тези храни трябва да се избягват по много причини, тъй като не носят абсолютно никакви ползи за здравето, в това число и за вагиналното здраве. Изкуствено създадените или преработени хранителни продукти нарушават функциите на имунната система, понижават защитите на вагиналната флора и създават условия за поява на бактериална вагиноза, гъбички, сухота, болки по време на секс, инфекции на пикочните пътища.

Захарта не е препоръчителна

Захарите подхранват дрождите във влагалището и създават условия за безконтролното им разрастване. Захарта е противоположност на про- и пребиотиците, което прави поддържането на здравословен баланс на флората силно затруднено.

Често срещани видове вагини

Този дисбаланс може да предизвика инфекции, болезненост, дразнене, сухота, сърбеж.

Намалете консумацията на месо и млечни продукти, съдържащи изкуствени хормони

Много е трудно да разберете как точно е обработвано месото, което купувате. Затова се доверявайте на доказани производители с безупречна репутация. Така ще намалите риска от прием на третирани с хормони меса и млечни продукти. Те влияят изключително зле на лигавицата на вагината, което я прави податлива на инфекции и други опасни заболявания.

Хидратирайте се добре

Тъй като вагината е покрита изцяло с лигавица е важно тя да бъде добре хидратирана. Това става, като пиете достатъчно течности на ден и се храните балансирано.

Коментирай