Здраве и красота

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D

С какво се свърза недостигът на важния витамин

28.08.2019г. / 16 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дефицитът на витамин D може да постави във висок риск здравето ви от редица опасни заболявания, някои от които животозастрашаващи. Тялото ни синтезира витамин D по естествен начин. Най-големият източник е слънчевата светлина, но и някои хранителни продукти. Наблягането на тях осигурява нормални количества от важния витамин в организма.

Проучванията показват, че дефицитът на витамин D може да предизвика някои опасни заболявания, като:

Високо кръвно налягане

Хипертонията се свързва с недостига на витамин D в тялото. Сайтът Natural News цитира изследване, в което се констатира 32% по-висок риск от високо кръвно налягане при хора, имащи дефицит на витамин D. Този витамин има свойството да контролира възпалението в различни тъкани в тялото. Хроничното възпаление е доказан риск за здравето.

6 скрити признака на дефицит на калий

Астма

Едно изследване от 2014 година доказва, че децата с астма, взели участие в проучването, имали и дефицит на витамин D.

Кариес

За да бъдат зъбите и костите здрави, те се нуждаят от достатъчно калций и фосфор. Тези микроелементи обаче не се абсорбират качествено в отсъствието или недостатъчното наличие на витамин D. Той контролира абсорбирането на тези минерали в кръвта, червата, костите. Дефицитът на витамин D пречи на здравето на зъбите и създава условия за развитие на кариес.

Рак

Достатъчното количество витамин D намалява риска от рак. Той помага на клетките да се предпазят от злокачествени мутации и неконтролирано делене. Изследванията показват, че болките от рак с по-високи нива на витамин D остават по-дълго в ремисия.

Свързани статии

Грип

Витамин D помага на имунната система да се бори с грипа и вирусните инфекции. Витамин D повишава имунитета и помага за неутрализирането на вирусите и бактериите.

Ревматоиден артрит

Почти половината пациенти, страдащи от ревматоиден артрит, имат недостиг на витамин D в тялото. Тази констатация цитира naturalnews.com, като се позовава на скорошно проучване. Учени смятат, че благодарение на противовъзпалителните свойства на витамин D, той действа потискащо за симптомите на ревматоиден и псориатичен артрит.

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Синдром на раздразненото черво

Един от най-честите проблеми с червата е синдромът на раздразненото черво. Той също се влияе от наличието или дефицита на достатъчно количество витамин D. Той се използва от различни тъкани в цялото тяло, като играе съществена роля в извършването на редица функции. Изследванията сочат, че при приблизително 30% от изследваните хора синдромът на раздразненото черво е бил съпроводен и от дефицит на витамин D.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
витамин Д ( преди 4 години )
Най-известното и най-тежкото заболяване поради липса на този витамин е рахит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар