Здраве и красота

Как оптимизмът ни прави по-здрави

По-добър външен вид

14.04.2019г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че оптимистите имат по-висока толерантност на физическа и емоционална болка? В продължение на години учените изследват какво е влиянието на оптимизма върху живота ни. Оказва се, че той може да допринесе за по-дълъг живот, по-малко болести, повече лични успехи, да повиши мотивацията ни.

Защо е важно да сме оптимисти и как това ще помогне на здравето ни, вижте в следващите редове.

Тревожност и депресия

Нашите мисли и ниво на оптимизъм са водещи за това как ще подходим в стресови ситуации. Статистически погледнато, хората, които са оптимистично настроени, успяват да се справят по-лесно с безпокойството или депресията, когато се сблъскват с негативни хора или обстоятелства. Това е така, защото оптимизмът е свързан с усещането за неуязвимост. Това повишава самочувствието, че можем да се справим с препятствията.

Шиацу масаж за бързо емоционално и физическо възстановяване

По-добро сърдечно здраве

Още една добра причина да мислим по-често позитивно е, че това благоприятства здравето на сърцето. Според проучване, публикувано в Psychological Bulletin, оптимизмът може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, независимо от теглото, възрастта и навици за тютюнопушене. Въпреки проучването, не забравяйте да водите здравословен начин на живот.

По-добър външен вид

Още нещо, с което се отличават оптимистите от останалите е начинът, по който изглеждат и начинът, по който стареят. Британски изследователи са стигнали до заключението, че хората, които имат положителен поглед върху живота, по-късно се сдобиват с бръчки. Освен това позитивните личности се грижат по-добре за външността си, телата си, по-склонни са да се хранят здравословно, усмихнати са, а това ги прави и по-привлекателни.

По-добро емоционално състояние с помощта на подправки

По-ниско кръвно налягане

Стресът, негативните мисли, оказват влияние и върху стойностите на кръвното ни налягане, което крие риск от инсулт и инфаркт. От друга страна, когато сме оптимистично настроени, ние естествено поддържаме нормални нива на кръвното налягане.

Свързани статии

Това не бива да ни кара да забравяме как трябва да се храним, да спортуваме редовно. Но позитивното отношение е от ключово значение.

По-добър любовен живот

Любов и здраве? Да, до някаква степен любовният ни живот и неговото качество определят и нашето здраве. Така например самотните хора страдат по-често от депресия, изложени са на риск от сърдечни проблеми, живеят по-кратко. От друга страна, оптимистично настроените личности имат по-голям късмет в любовта, когато става въпрос за намиране и задържане на партньор в живота си. Това е така, защото и двата пола предпочитат да бъдат в компанията на оптимисти. Те излъчват удовлетворение, усмихват се повече и т. н.

Коментирай