Здраве и красота

Защо спортът е важен за женското здраве?

Подобрява състоянието на косата и кожата

17.04.2019г. / 10 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повишено либидо, усещане за красота, вътрешен баланс... Това са три неща, които всяка жена би искала да има във всеки един ден. Много са факторите, от които зависят те, единият от които е редовната физическа активност. Ползите от спорта за женското здраве са редица. Например, намалява риска от появата на остеопороза, подобрява храносмилането, репродуктивното здраве, както и:

За укрепване на мускулите

Знаем че редовната физическа активност, спомага за изграждането на мускулна маса. С напредване на възрастта, тялото ни губи мускулна маса. Ето защо е важно да спортуваме редовно, за да поддържаме и мускулите си в добра форма. Увеличаването на мускулната маса, спомага за поддържането на добър метаболизъм, подобрява издръжливостта и изглеждаме по-стегнати и оформени.

Заболявания, които се предават от майка на дъщеря

Подобрява състоянието на косата и кожата

Редовната физическа активност подобрява кръвообращението. Това от своя страна спомага до всяка част на тялото да достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. По този начин се подобрява състоянието на кожата и косата. Според проучвания, спортът може да помогне да регулираме по естествен път хормоналните колебания, причиняващи появата на акне.

Засилва се имунитетът

Редовните тренировки помагат на организма да елиминира голяма част от токсините, което подобрява имунитета. Това от своя страна намалява риска от настинка и появата на по-сериозни заболявания, сърдечни проблеми. Спортът помага на женското тяло и по друг начин. Спомага за регулиране на кръвното налягане, нивата на холестерол. Според някои проучвания, редовната физическа активност намалява риска от развитие на рак на белия дроб, гърдата или дебелото черво.

10 причини жените след 40 да пълнеят повече

Край на безсънието

Ако страдате от безсъние, помислете за това колко често спортувате. Редовната физическа активност може да подобри продължителността и качеството на съня. По време на сън тялото ни се възстановява. Сънят е важен и за това как ще изглеждаме, за контролиране на хормона на глада, за отделянето хормона на растежа.

Свързани статии

Намалява стреса, тревожността и подобрява психичното здраве

Упражненията не само подобряват физическия ви вид, но и повишават концентрацията и намаляват нивата на стреса. По време на спорт, тялото ни отделя невротрансмитери и ендорфини. Благодарение на серотонина и допамина, ние се чувстваме по-щастливи и по- лесно се справяме със стреса и напрежението.

Намалява целулита

Никоя жена не харесва целулита. Той е резултат най-вече от начина ни на живот. Ако не се храним здравословно и не спортуваме, няма начин да не се сдобием с портокалова кожа. Целулитът се състои от мастни отлагания, които стават видими в резултат на намалена лимфна циркулация. При редовна физическа активност, лимфната циркулация се увеличава, което намалява и целулита.

Коментирай