Здраве и красота

Сол от Мъртво море – за кожа без целулит и здрава коса

7 ползи за здравето от тази необикновена сол

02.05.2019г. / 07 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Още от Древността водите на Мъртво море са известни със своите терапевтични свойства. Това, което ги прави толкова специални е солта, съдържаща се в тях. Тя е добър естествен източник на магнезий, калций, сяра, бромид, йод, натрий, калий и цинк, които лесно се абсорбират от кожата. Солта от Мъртво море не е годна за консумация, но с нея могат да се приготвят вани, бани за накисване, изплакване, домашни пилинги.

Как едни от основните минерали в солта повлияват здравето ни?

Магнезий – стимулира клетъчния метаболизъм, ускорява заздравяването на кожната тъкан, успокоява увредената кожа, предпазва кожата от микроби, причиняващи алергии.

Калций – балансира себума, подобрява хидратацията на кожата, подпомага обновяването на клетките.

Сяра – Естествен дезинфектант, пречиства кожата, детоксикира организма.

Бромид – успокоява, облекчава мускулните спазми, успокоява нервите.

Калий – Намалява задържането на излишни течности.

Натрий – почиства кожата, облекчава схванатите и възпалени мускули, елиминира свободните радикали.

Цинк – бори се с акнето, възпаленията по кожата.

Ето и няколко от здравословните ползи за тялото от солта от Мъртво море.

Почиства и свива порите

Солите от мъртво море имат детоксикиращи и дезинфекциращи свойства. Те имат способността да почистват порите, премахвайки мъртвите кожни клетки, замърсяванията, намаляват секрецията на себум, образуването на черни точки и акне.

Необичайни симптоми на алергия

Намалява целулита

Ако разполагате с вана у дома, правете 1-2 пъти седмично бани със сол от Мъртво море. В случай, че нямате вана, пригответе си домашен пилинг с тази сол. Към нея добавете кокосово масло или зехтин. Минералите, които се съдържат в солта ще спомогнат за детоксикацията на тялото ви, като по този начин ще намалят и образуването на целулит.

Подобрява хидратацията на кожата

Продуктите, които нанасяме върху кожата са важна част от нейната хидратация. Солта от Мъртво море спомага за подобряване на липидната бариера на кожата, което възстановява естествената ѝ влага.

Третира пърхота

Съдържанието на сяра и натрий в тази сол, спомагат за дълбокото почистване на скалпа, като същевременно се борят с гъбичките, които могат да предизвикат образуването на пърхот.

Страхотни признаци, че всъщност тялото ви е напълно здраво

Намалява възпалението на кожата

Солта от Мъртво море намалява и успокоява възпалението на кожата, възникнало в резултат на акне, след слънчеви изгаряния, екземи и псориазис, алергии, както и при атопична суха кожа.

Намалява фините линии и бръчки

Добавете към вашите домашни трикове за красота и този вид сол. Изследвания показват, че минералите в нея допринасят за забавяне образуването на бръчки и фини линии. Те не само действат срещу вредните свободни радикали, но спомагат за ексфолирането, хидратирането, детоксикацията и омекотяване на кожата.

Край на лошия дъх

В чаша вода сложете 1ч. л. сол от Мъртво море, 1 ч. л. сода за хляб и 1-2 капки етерично масло от мента. Разбъркайте добре и използвайте като вода за уста.

Свързани статии

Подобрява растежа на косата

Още един естествен начин да стимулирате растежа на косата и да намалите косопада е използвайки тази сол. Тя съдържа сяра, аминокиселини и протеини, които подобряват силата на косъма и стимулират растежа на нови косми. Като цяло, богатият минерален състав на солта от Мъртво море, действа подхранващо на космените фоликули, подобрява кръвообращението към кожата на скалпа.

За здрави нокти

Ако ноктите ви са крехки, чупливи, ползвайте сол от Мъртво море, за да подобрите състоянието им. В купичка комбинирайте 1 ч. л. от солта, 1 ч. л. лимонов сок, 2 с. л. вода и ½ ч. л. зехтин. Разбъркайте добре съставките и накиснете в тях ноктите си (или ги намажете), а след 5 минути може да ги изплакнете.

Коментирай