Здраве и красота

Как кокосовата вода прави кожата по-красива

Може да я ползвате и за вашите домашни маски за лице

14.05.2019г. / 06 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обичате ли вкуса на кокос? А какво ще кажете за чаша свежест под формата на кокосова вода? Полезната напитка е богата на омега-3 мастни киселини, ензими, електролити. Консумацията ѝ не само е едно малко екзотично бягство, но оказва се може да помогне на кожата ни да бъде по-красива и млада. Как, вижте в следващите редове.

Може да помогне в борбата с акнето

Освежаващата кокосова вода действа противовъзпалително, детоксикиращо и антимикробно. Тези нейни качества спомагат за облекчаване на акнето. Също така, напитката намалява и образуването на излишен себум.

10 фактора, увреждащи кожата и повишаващи риска от рак

Забавя стареенето на кожата

Кокосовата вода е богата на витамини В, А, С, К, минерали като калий, калций, които забавят процесите на стареене на кожата, позволявайки ѝ да се възстанови по-ефективно. Също така, този природен продукт ни осигурява и протеини, наречени цитокини, спомагащи клетъчния растеж и клетъчното активиране.

Но кокосовата вода съдържа и лауринова киселина, която намалява риска от кожни инфекции. Както външната, така и вътрешната употреба на напитката, могат да подобрят състоянието на бръчките, фините линии и тъмните петна.

Защита срещу вредните слънчеви лъчи

Антиоксидантните свойства на кокосовата вода, заедно с високите й нива на витамин С, спомагат за намаляване на слънчевите изгаряния. Това разбира се не заменя нанасянето на слънцезащитна козметика. Но може да бъде едно допълнение към вашата всекидневна бюти грижа за кожата. Намажете я с кокосова вода и след 20 минути изплакнете с вода. Тази кокосова маска може да я правите 1-2 пъти седмично, както и след слънчеви бани.

7 храни, които облекчават екземата отвътре (галерия)

Хидратация за здрава кожа

Като най-голям орган в човешкото тяло, кожата се нуждае от добра хидратация, за да функционира правилно, за да бъде за по-дълго време млада. Докато водата невинаги е предпочитана напитка от всеки, кокосовата е здравословен вариант за хидратиране на целия организъм. Тя има малко калории, което я прави подходяща за вашата диета, а редовната ѝ консумация прави кожата сияеща.

Свързани статии

Подобрява кръвообращението

Доброто кръвообращение е важно за здравето и красотата на кожата, тъй като осигурява до всяка клетка важни хранителни елементи и кислород. Редовната консумация на кокосова вода, спомага за подобряване циркулацията на кръвта, което ѝ помага да бъде здрава и със сияен тен.

Как да си направите домашна маска за лице с кокосова вода?

В купичка комбинирайте малко количество куркума на прах с кокосова вода. Трябва да се получи гладка и хомогенна смес. По желание може да добавите и малко количество кокосов масло. Маската се нанася върху предварително почистена и суха кожа. След 10-15 минути я изплакнете с хладка вода.

Коментирай