Здраве и красота

Зелен чай при косопад

За силна и красива коса

09.05.2019г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
снимка: istock

снимка: istock

Обичате ли да пиете зелен чай? Една невероятна напитка, която има по-малко кофеин в сравнение с черния чай, осигуряваща ни витамини А, С, Е, витамини от група В и други елементи. Редовната консумация на зелен чай спомага за изгарянето на излишните мазнини, намалява риска от развитието на рак, подобрява храносмилането, но също така помага и в борбата с косопада? Как?

Съдържа катехини

Зеленият чай е богат на катехини. Това са полифеноли, които неутрализират свободните радикали, но репресират дихидротестостерона, който е мъжки полов хормон и може да бъде причина за загубата на коса и при двата пола.

3 маски за дълбоко подхранена коса

Богат е на есенциални съединения

Зеленият чай е богат на редица важни съединения, като каротеноиди, такофероли, цинк, хром, аскорбинова киселина, селен и манган. С изключение на хром и манган, всички останали съединения помагат за предотвратяване загубата на коса и стимулират растежа ѝ. Не бива да забравим да споменем и полифенолите като EGCG. Този полифенол укрепва корените и активира космените фоликули. Това насърчава растежа и здравината на косата.

Намалява вредното влияние на стреса

Тревожността и стресът са една от основните причини за появата на косопад. Редовната консумация на зелен чай, не само спомага за подобряване на нашето настроение, но и намалява вредите, които стресът нанася върху тялото ни.

Красиви прически за всеки ден (галерия)

Има мощни противовъзпалителни свойства

Сърбежът на скалпа и пърхотът също могат да са причина за косопада. Противовъзпалителните свойства на зеления чай стимулират растежа на нови косми и намаляват дразнението на скалпа. Изплакването на корените на косата с отвара от зелен чай, може да помогне за унищожаване на бактериите и гъбичките.

Подобрява кръвообращението

Консумацията на зелен чай подобрява състоянието на кръвоносните съдове, спомагайки за прочистването им от натрупана плака. Това от своя страна подобрява кръвообращението в цялото тяло, включително и към кожата на скалпа. По-добрата циркулация на кръвта означава и достатъчно кислород и хранителни елементи за космените фоликули.

Не на последно място, чаят ни осигурява и важни антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, пречещи на нормалното кръвообращение.

Свързани статии

Как да ползвате зелен чай за подобряване състоянието на косата?

Първото и най-важното правило е да го направите част от вашето меню от напитки.

Може да си приготвите зелен чай, с който да изплаквате косата си, след като вече сте я измили и подхранили с шампоан и маска. Наблегнете на кожата на скалпа, когато я обливате с хладка отвара от чая. Леко масажирайте и подсушете (без да я изплаквате).

Зеленият чай е подходящо допълнение и към вашите домашни маски за коса. Яйчената маска е чудесна за подхранване. Комбинирайте 1-2 жълтъка с няколко супени лъжици отвара от зелен чай. Разбъркайте и нанесете в сухи корени. След 20-30 минути измийте косата си както обикновено.

 

Коментирай