Здраве и красота

Как да понижите триглицеридите без лекарства?

Полезни промени в начина на живот

13.05.2019г. / 16 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Завишените нива на триглицериди в кръвта поставят сърцето и сърдечносъдовата система в сериозен риск. За да върнете баланса на здравето си и да понижите нивата на триглицеридите в кръвта, трябва да направите няколко важни промени в начина на живот преди да прибегнете до лекарствата.

Какво представляват триглицеридите?

Ако са ви правили пълна кръвна картина и биохимия на кръвта, както и изследване за нивата на холестерола, вероятно сте чули и за триглицеридите. Количеството им в кръвта е показател за наличието на мазнини в кръвта и тялото. Ако нивата на триглицеридите в кръвта са завишени, това е сериозна предпоставка за сърдечносъдови заболявания, а при неконтролирани нива на тези липиди (масти) – дори смърт.

10 храни, с които да свалим холестерола

Високите нива на триглицериди в кръвта са релевантни на високите нива на лошия холестерол. Тъй като липидите не се разтварят във вода, те се натрупват по стените на кръвоносните съдове, образувайки плаки, втвърдяващи стените на артериите. Това е сред водещите причини за инфаркти и инсулти наред с хипертонията.

Кои заболявания и състояния повишават триглицеридите?

Някои здравословни проблеми правят натрупването на липиди в кръвта по-ускорено. Сред тях са диабет, предиабет, заболявания на щитовидната жлеза, чернодробни заболявания. Ако страдате от подобен проблем е важно да следите редовно нивата на триглицеридите.

Какви промени в начина на живот помагат за намаляване на триглицеридите и подобряване на липидния профил?

Спрете рафинираните въглехидрати

Преяждането е предпоставка за повишаване на триглицеридите. Честата консумация на захари и рафинирани въглехидрати, тестени изделия от рафинирано брашно, паста, влошава липидния профил и повишава нивата на мастите в кръвта.

Движете се повече

Естественият механизъм на противодействието на повишаването на триглицеридите е движението. Редовните упражнения и тренировки помагат за намаляване на количеството им.

Намалете алкохола

Ако пийването на чаша вино вечер пред телевизора ви е любим начин за разпускане, трябва да се откажете от него, защото вреди на липидния профил. Алкохолът и всички останали вредни навици, като пушене, заседнал начин на живот, нездравословна диета, нередовни посещения при личния лекар, са сред основните предпоставки за възникване на проблем с триглицеридите.

Свързани статии

Яжте и пийте по-малко добавени захари

Наблягането предимно на природни въглехидрати (плодове и зеленчуци) и изключването на добавените захари ще ви помогне да понижите по естествен път триглицеридите.

Вълшебна смес за отслабване и понижаване на холестерола

Повече фибри

Фибрите имат свойството да разграждат триглицеридите и холестерола, като прочистват кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечносъдови инциденти.

Избягвайте нездравословните мазнини

Това, че имате повишени триглицериди или холестерол съвсем не означава, че трябва да изключите мазнините от менюто си, напротив. Онова, което трябва да премахнете от диетата си са наситените мазнини, трансмазнините, преработените мазнини. Вместо тях наблегнете на мононенаситените мастни киселини, като омега-3 и 6, и на полезните растителни мазнини, намиращи се в авокадото, ядките, семената, бобовите растения. Те помагат за натуралното понижаване на триглицеридите в кръвта.

Коментирай
Свободно време