Здраве и красота

Вредни навици, които съсипват ноктите

Допускани грешки всеки ден

16.05.2019г. / 08 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ноктите се нуждаят от специално внимание, за да са здрави. Когато се грижим за тях по грешния начин или изобщо не полагаме старание за външния им вид, тяхната здравина страда. В ежедневието си много често допускаме някои грешки, които се оказва, че вредят повече на ноктите ни, отколкото си мислим. Кои са те?

Ноктите ви се разслояват и чупят – какво означава?

Оставяте лака за нокти прекалено дълго

Ако мислите, че лакочистителят вреди повече, отколкото, ако просто оставите лакът да се обели сам, грешите. Определено е по-здравословно да махнете стария излющен лак. Пигментите в лаковете се окисляват в съприкосновение с въздуха. Топлината на тялото и различните химикали, които „минават през ръцете ви“ в ежедневието повишават токсичността на лака. Не го дръжте повече от няколко дни и го почиствайте редовно.

Не миете ръцете достатъчно

Миенето на ръцете с антибактериален сапун е важно не само за да се предпазите от болести, но и да запазите ноктите неуязвими към различни микроорганизми. Четкайте в дълбочина поне веднъж седмично ноктите с антибактериален сапун, за да намалите риска от дълбоко проникване на бацили и гъбички под ноктите.

Използвате ноктите вместо инструменти

Ако отваряте кенчето с бира с нокти, чегъртате лепенки от стъкло или чоплите нещо без да пазите ноктите, правите големи грешки. Всички тези дейности крият риск от счупване и разслояване на ноктите, което ги поставя в риск от заболявания.

Не ядете достатъчно зеленчуци

В зеленчуците, както пресни, така и сготвени, се крият големи богатства. Минералите, антиоксидантите, витамините заздравяват ноктите и ги предпазват от нарушения в целостта.

Натурално подхранване за чупливи нокти

Не предпазвате ноктите през зимата

Ноктите имат нужда да бъдат изолирани от студа и вятъра през зимата. Атмосферните условя оказват силно негативно влияние върху здравето и устойчивостта им. Не пропускайте да носите ръкавици.

Миете съдове без ръкавици

Честото потапяне на ръцете в препарат за съдове плюс търкането на загорели тенджери и тигани носи сериозни рискове за ноктите и кожата. Те могат да предизвикат големи проблеми, с които да не можете да се справите много дълго време.

 

Коментирай