Здраве и красота

4 промени в диетата, които предпазват сърцето

Или как можем да си помогнем сами с промяна в ежедневните навици

28.05.2019г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане (хипертония) е сред водещите причини за инфаркти, инсулти и смърт. Контролът му е съществен в превенцията на сърдечносъдови инциденти. Двигателната активност и храненето са част от процеса на овладяване на високото кръвно налягане освен медикаментозното лечение, ако се налага такова.

Съществуват някои здравословни промени в начина на живот, които можете да направите и които намаляват съществено риска от сърдечносъдови проблеми и контролират кръвното налягане.

Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт

Поставете акцент върху зеленчуците, плодовете и нискомаслените храни и млечни продукти

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на фибри. Те имат свойството да контролират кръвното налягане и да подобряват състоянието на сърдечносъдовата и храносмилателната система.

Нискомаслените продукти, както и тези, съдържащи полезни мазнини и мастни киселини, помагат за редуцирането на лошия холестерол и предотвратяват полепването му по стените на кръвоносните съдове под формата на запушващи плаки.

Наблегнете на постните протеини и полезните за сърцето мазнини

Протеините са необходими на организма, за да функционира правилно. Но наблягането на тежките животински протеини като основен акцент в менюто може да има негативен ефект върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане.

Ако в менюто си дадете водещото място на растителните протеини и мазнини за сметка на животинските без да ги изключвате напълно, ще направите услуга на сърцето и кръвоносните съдове. Сред най-полезните за тях протеини са киселото мляко, бобовите храни, рибата, пилешкото филе без кожа.

Оставете сладкишите и десертите само за специални случаи

Понеже е трудно да се откажете от тях завинаги, не се ограничавайте толкова драстично. Просто си позволявайте похапването им в разумни граници и то само в специални празнични случаи.

5 заболявания, които имат връзка с червата

Винаги избирайте здравословните мазнини

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за сърцето си е да не го товарите с трансмазнини, наситени мазнини и хидрогенирани масла. Те повишават холестерола, създават условия за образуване на плаки по съдовете и втвърдяват стените на артериите, затруднявайки основните им транспортни функции. Всички тези предпоставки създават повишен риск от инфаркт и инсулт дори в по-млада възраст.

Коментирай