Здраве и красота

Какво се случва с тялото, когато не харесваме работата си?

Умората е само едно от нещата

29.05.2019г. / 06 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умора, липса на желание за секс, промяна в апетита... това са само част от симптомите, които подсказват, че стресът е част от ежедневието ви. Тъй като прекарваме по-голяма част от деня си на работното място, обикновено стресовите ситуации са в повече.

Въпреки че всеки от нас има лоши работни дни, когато те зачестят, започваме да не харесваме работата си. Продължителното ни задържане в токсична работна среда, може да доведе до редица здравословни проблеми, освен гореизброените. Вижте какви.

Проблеми със съня

Първото нещо, което ни се случва, когато сме потиснати от работата, която не харесваме са нарушенията в съня. В безсънните нощи сме заети да мислим за списъка със служебни задачи, конфликтите на работното място. Когато няколко неспокойни нощи се превърнат в модел, това означава, че изпитвате хроничен стрес заради работата ви.

Знаци, че излъчвате негативни вибрации с поведението си

Страдате от главоболие

Според учени, мускулите в тялото ни се напрягат, за да го предпазят от нараняване. Когато гледаме на нашето работно място като опасна зона, мускулите ни са стегнати, напрегнати. Така например, хроничното напрежение в областта на шията, раменете и главата, може да бъде свързано с появата на главоболие.

Усещате болка и напрежение в мускулите

Напрегнат шеф, конфликти, постоянно напрежение... Токсична среда, която кара тялото ни да секретира в по-големи количества адреналин и други хормони на стреса. То е подготвено да реагира, очаква всеки момент да се случи нещо неприятно. Стресът създава физиологични симптоми, които се проявяват като болка.

Притча за какво се случва, когато си крещим

Влошаване на психическото здраве

Според проучвания, повишените нива на стреса могат да доведат до изостряне на вече съществуващи проблеми с психичното здраве. Хроничният работен стрес може да доведе и до появата на депресия и преяждане. Това е така, защото обикновено служителите се сблъскват с несправедливото отношение на ръководството. Несправедливостта е особено токсичен стресиращ фактор, защото засяга основата на това кои сме ние, нашето достойнство е атакувано.

Свързани статии

Често боледувате

Колко често боледувате? Голяма част от изследванията показват, че хроничният стрес може да има негативен ефект върху имунната система, правейки ви по-податливи на заболявания.

Храносмилателни проблеми

Влошаването на храносмилането, запек, подуване, газове, гадене, могат да бъдат причинени не само от неправилно хранене. Стресът оказва влияние върху бактериалния баланс на червата, което влошава храносмилането.

По материали от huffpost.com

Коментирай