Здраве и красота

Признаци, че е добре да потърсите второ лекарско мнение

Когато се появи съмнение, повторната консултация е най-добрият избор

29.05.2019г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки се притеснява за здравето си. Когато усещаме, че имаме здравословен проблем, отиваме на лекар, разбира се. Когато обаче не сме удовлетворени от прегледа, в нас се появяват някои съмнения относно компетентността на специалиста и дали е поставил точната диагноза и правилното лечение.

Когато става въпрос за здравето, всеки човек иска най-доброто за себе си. Понякога сме склонни да сме прекалено мнителни и недоверчиви, но в други случаи имаме пълното основание за това.

Ето кои са признаците, че е по-добре да потърсите и второ мнение.

Кога трябва да извикаме лекар за детето

Сигурни сте, че не сте изслушани щателно

Когато специалистът, при когото сте отишли, не ви слуша особено задълбочено, няма как да се доверите напълно на мнението му. Няма нищо лошо да се консултирате и с още един доктор.

Прегледът е претупан

Ако имате усещането, че прегледът е направен през пръсти и е спестено изследване или консултация, които е могло да бъдат приложени, потърсете съвет и от друг специалист.

Методите на лекаря са ви се сторили старомодни

Този момент е рискован, защото е твърде субективен. Някои хора са убедени, че знаят повече от лекарите, а това не е така. Но въпреки това при появило се съмнение, че методите и лечението, които ви се предлагат, са твърде остарели, не пречи да потърсите второ мнение и да сравните.

Лекарят е прекалено агресивен

Тук не се има предвид вербална или физическа агресия, а методите, които ви е предложил да бъдат приложени. Ако още на първия преглед специалистът ви убеждава, че трябва да направите операция, някаква инвазивна процедура или тежко лечение, говорете с поне още един специалист. Така ще прецените дали да предприемете тези агресивни мерки.

Свързани статии

Предложено ви е несериозно лечение

Ако имате сериозни симптоми (според вас) и още повече ако причината за тях не е открита, но ви е предложено несериозно лечение, като например таблетки аспирин или парацетамол, спокойно можете да поискате и второ мнение, ако ви се струва, че сте неглижирани.

Колко опасно може да е самолечението?

Диагностицирани сте моментално

Вярно е, че някои заболявания и състояния могат да се установят доста по-лесно от други, но все пак – ако ви се е сторило, че диагнозата ви е поставена прекалено бързо и въз основа на не особено стабилни факти и изследвания, потърсете второ мнение.

Не са ви оставили да зададете въпроси

Някои лекари просто не обичат да им се задават въпроси, защото смятат, че пациентите така или иначе няма да разберат отговорите. Това е грешен подход, който оставя усещане за несигурност у пациента. Затова най-добре ще постъпите, ако отидете и на друга консултация.

Коментирай