Здраве и красота

Скритите опасности на газираната вода

Кога тя става неполезна

28.05.2019г. / 12 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подсладените газирани напитки са вредни и това е всеизвестен факт. Много хора се обръщат към содата (газираната вода) като естествена алтернатива на газираните напитки, която не носи вреди на организма.

Содата е много популярна сред потребителите, търсещи здравословен заместител на колата и сладките газирани сокове например, защото е и малко по-приятна и галеща небцето за разлика от обикновената минерална или изворна вода.

6 добри причини да откажете газираните напитки

Но потребителите трябва да знаят, че не всички газирани води са безобидни.

В някои случаи газираната вода е здравословна точно толкова, колкото и натуралната изворна вода, смята д-р Марк Зайдел, председател на катедрата по медицина в Медицински център в Beth Israel Deaconess Medical Center. Според него трябва много внимателно да четем етикета на содата.

Ако напитката съдържа добавени ароматизатори, захари, лимонена киселина, тя далеч не е същата като натуралната питейна вода.

Свързани статии

Важно е да се осведомите и откъде идва карбонизацията – дали е естествен процес, при който водата извира натурално газирана, или ефектът е добавен фабрично чрез въглероден диоксид, който прибавя характерните балончета в минералната вода.

Вредата от консумирането на газирани напитки

Просто е – газираната вода получава своята изкуствена карбонизация чрез инжектиране на въглеродния диоксид в нея. При естествената минерална газирана вода този процес се случва дълбоко в недрата на земята, а и карбонизацията обикновено не е толкова силна.

Натуралната така наречена „искряща вода“ има същите хидратиращи качества, каквито и тази без балончета. Стига да няма добавки, газираната вода е напълно полезна.

Коментирай