Здраве и красота

5 ползи от витамин C за красотата

Защо това е един от най-важните витамини

05.05.2021г. / 10 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че за да бъдем здрави, енергични, тялото ни се нуждае от достатъчно витамин С. Той е важен и за усвояване на желязото от храната, която консумираме. Антиоксидантът намира широко приложение и в козметиката, в грижата за красотата и здравето на косата, кожата, ноктите.

Серуми, кремове, лосиони, маски обогатени с него. Красотата ни го изисква и ако все още не сте убедени, че той ни прави по-красиви, вижте защо не бива да допускате дефицит на витамина.

1. За по-дълги нокти

Витамин С помага да се поддържа целостта на ноктите, като ги укрепва отвътре навън. Антиоксидантът спомага за синтеза на колаген, който е важен за здравината на ноктите.

2. Забавя признаците на стареене на кожата, като я прави по-стегната

Още една причина да заобичате този витамин е, че той спомага за забавяне появата на бръчки и сухота на кожата, но също така се бори с вредите от свободните радикали. Когато има недостиг на колаген, кожата придобива по-вял вид. Витаминът ѝ помага за по-дълго време да бъде стегната и тонизирана.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

3. Предпазва от вредите, които слънцето нанася

Витамин С не само намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но спомага и за възстановяването от вече нанесените щети от слънцето. Когато кожата ни е изложена на ултравиолетова светлина, увреждащите молекули, наречени свободни радикали, атакуват клетките и колагена. Това може да предизвика възпаление и да доведе до появата на бръчки, хиперпигментация, дори рак на кожата. Активният антиоксидант витамин С действа като естествена защита. Според изследвания жените с висок хранителен прием на витамин С имат по-малко забележими бръчки и сухота на кожата.

6 храни, които подмладяват кожата отвътре

4. Поддържа косата лъскава и здрава

Наличието на достатъчно витамин С в ежедневното ви хранене оказва благоприятно влияние върху укрепване на космените фоликули, стимулира растежа на косата, намалява разделянето на косъма.

Свързани статии

5. Грижа при петна

Тялото използва витамин С, за да замени увредената тъкан, като помага за по-бързото заздравяване на порезни рани, натъртвания, белези от акне, пигментни петна. Витаминът може също да играе роля в образуването на кератиноцити – клетки, необходими за затваряне на раната.

Как да си направите подмладяваща и изсветляваща маска за лице с витамин С?

Ще ви бъдат необходими 1/2 ч. л. стрити таблетки витамин С и 2 капсули витамин Е. Съставките се разбъркват добре и се нанасят върху почистена кожа. След 10 минути изплакнете маската с хладка вода и нанесете овлажняващ крем. Правете тази маска 1-2 пъти седмично.

Ако искате да третирате пигментни петна, направете си лек пилинг на кожата (може и със сода за хляб). След като я подсушите нанесете върху тях малко течен витамин С (от ампула) без да изплаквате. Правете тази грижа 2-3 пъти седмично.

Коментирай