Здраве и красота

7 витамина и минерала за здрави нокти

Подхранете ноктите си отвътре

07.06.2019г. / 07 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивите и здрави нокти са предимство. Добрият им външен вид зависи не само от външните грижи за тях, но и от това какво правим, за да ги подхраним и защитим отвътре. Ако ноктите ви напоследък са загубили своя блясък и здравина, вижте от кои витамини се нуждаят, за да бъдат маникюрът и педикюрът ви впечатляващи.

Биотин

Биотинът е един от най-добрите витамини за силни и здрави нокти, коса и кожа, наричан още витамин В7, витамин Н или коензим R. Приемът му действа като ензим или катализатор, подпомагащ производството на аминокиселини. В резултат ноктите са по-здрави, плътни и не се разслояват. Едни от най-полезните хранителни източници на биотин са бадеми, сладки картофи, яйца, лук, домати и други.

Най-добрите летни суперхрани за жени (галерия)

Витамин D

Дефицитът на мастноразтворими витамини като витамин D е често срещана причина за чупливостта на ноктите. За съжаление, много хора не подозират, че имат дефицит на слънчевия витамин. Освен чрез излагане на пряка слънчева светлина и прием на хранителни добавки, витамин D може да си осигурим, консумирайки гъби, млечни продукти, яйца, по-мазни риби.

Хранителни елементи, които понижават кръвното налягане

Витамин В12

Ако искате да подобрите състоянието на ноктите си, не пропускайте този витамин. Освен че ги поддържа здрави, витаминът се грижи за червените кръвни клетки, които осигуряват на всяка част от тялото кислород и желязо. Всичко това е важно за здравината и растежа на ноктите. Освен това витаминът подобрява паметта, съня, настроението. С консумацията на кои храни може да си го набавите, вижте тук.

Желязо

Ноктите са съставени от протеин, наречен кератин, който защитава основната тъкан. Дефицитът на желязо в организма може да доведе до появата на анемия, косопад, крехки и чупливи нокти. Не забравяйте да включите в менюто си червено месо, черен свински или телешки дроб, спанак, бобови култури.

Самопрегледи, които всяка жена трябва да си прави

Омега-3 мастни киселини

Ако ноктите ви се чупят, помислете дали в менюто ви има достатъчно храни, които са богати на омега-3 мастните киселини, като ленено семе, зехтин, риба, ядки. Тези хранителни елементи спомагат за възстановяването на тялото след спорт, подпомагат здравето и красотата на кожата, косата и ноктите.

Свързани статии

Витамин А

Ефективно повишава здравината на ноктите. Витамин А е антиоксидант, като спомага за намаляване вредите от свободните радикали. Храни чрез които може да си го осигурите са спанак, ябълки, сладки картофи, розов грейпфрут, кайсии, цитрусови плодове, домати, пъпеш, жълтите зеленчуци, черен дроб, риба, мляко.

Фолиева киселина (витамин В9)

Обикновено витамин В9 се препоръчва на бременните жени, но той е от съществено значение и за здравето и на тези, които не очакват бебе и които искат да имат здрави нокти. Фолиевата киселина спомага за ремонта на клетките, които изграждат ноктите. Добавете към менюто си цитрусови плодове, цвекло, яйца, броколи, авокадо, бобови растения, зелени листни зеленчуци.

Коментирай