Здраве и красота

Болести, които мислите за заразни, но не са

Погрешни схващания за някои заболявания

17.06.2019г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Само защото дадено заболяване изглежда ужасно или стряскащо на външен вид, това не означава, че е заразно. Около много болести и заболявания съществува подобна стигма, заради което страдащите от тях изпитват затруднения във воденето на нормален социален начин на живот.

Кои са заболяванията, които често биват погрешно възприемани като заразни, а не са?

5 болести, от които ни пази кафето

Пневмония

Това, че някой кашля оглушително и много мъчително не означава, че той е заразен. Пневмонията обикновено възниква като усложнение от вирусни респираторни инфекции (които са заразни), като тя не е заразна.

Псориазис

Псориазисът изглежда стряскащо, защото може да засегне обширни видими части от кожата. Те са лющещи се, зачервени или розово-бели в зависимост от стадия на заболяването в момента. Тези плаки по кожата могат да предизвикат нежелание за общуване у хората, които погрешно смятат, че това кожно заболяване може да ги зарази. То е изцяло автоимунно.

Ушни инфекции

Не можете да хванете инфекция в ушите просто така. Тя винаги е следствие от друг проблем, обикновено вирусен, засягащ горните дихателни пътища, който прераства в бактериален, предизвикващ възпаления в средното ухо и тъпанчето.

Розацея

Розацеята е кожно състояние, при което се наблюдават обширни участъци от кожата с видими кръвоносни съдове. Понякога се появяват и пъпчици около тях. В по-редки и тежки случаи розацеята може да доведе до втвърдяване и уголемяване на зоната около носа. Причините за появата на розацея все още не са ясни на медицината. Тя се свързва с генетични фактори, наличие на инфекция със стомашно-чревната бактерия хеликобактер пилори, както и географски фактори, фактори, свързани с начина на живот. Розацеята обаче съвсем не е заразна, въпреки че изглежда така.

Бронхит

Подобно на пневмонията, бронхитът е следствие, усложнение от вирусна инфекция, която е заразна, но той самият не. Причинява се от вторична бактериална инфекция, която не е заразна за околните. Кашлицата и хремата, които придружават бронхита създават погрешно впечатление на заразно заболяване у много хора.

Лаймска болест

Лаймската болест се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Не може да се предаде по въздушно-капков, полов или друг близък контакт със заразен с това бактериално заболяване човек.

Връзката между зодии и болести

Инфекции на пикочните пътища

Тъй като след полов контакт обикновено симптомите на тези инфекции се усилват, хората погрешно смятат, че те са заразни. Всъщност не са. Начинът, по който можете да се заразите е, ако бактерии от ануса ви попаднат по някакъв начин във вагината. Там средата им за размножаване е благоприятна и това прави лечението доста трудно.

Малария

Това потенциално смъртоносно заболяване не е заразно. Не може да се предаде от човек на човек, но може да се предаде от насекомо на човек. Най-често отговорниците за заразата са комарите. След ухапването паразитът на маларията се включва директно в кръвния поток. Появяват се симптоми като треска, подобни на вирусните инфекции признаци, хрема, кашлица, отпадналост, висока температура, стомашно-чревни проблеми, жълтеница.

Коментирай