Здраве и красота

При болки в костите и ставите, яжте тези храни

Богати са на важни елементи

25.06.2019г. / 09 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Болките в костите и ставите могат да бъдат причинени от редица фактори. Храната, която консумираме ежедневно, може да окаже положително или отрицателно влияние върху степента на неразположенията. Така например, зеленият чай може не само да подобри метаболизма ни, но и дискомфорта при ревматоиден артрит. Кои други полезни храни се грижат за нашите кости и стави?

Плодове

Плодовете осигуряват на тялото ни важни витамини. Кои обаче са особено полезни за здравето на костите?

Грозде – В люспите на вкусните зърна се съдържа мощен антиоксидант, наречен проантоцианидин, който намалява възпалението и болката в ставите.

Болести, които мислите за заразни, но не са

Цитрусови плодове – Богати на витамин С, който помага за предотвратяване на възпаленията свързани с артрит и ставни болки.

Черешите – Отлични плодове за страдащите от остеоартрит.

Хапвайте зеленчуци

Освен плодовете, зеленчуците са друга полезна храна, която може да се погрижи да намалим болката в ставите и костите. Кои не бива да пропускате да добавите в менюто си:

Спанак – Съдържа антиоксиданти. Едно от неговите съединения е кемпферол, за който е доказано, че намалява възпалението, болката, но и може да забави развитието на остеоартрита.

Броколи – Те ни осигуряват сулфорафан, който помага при облекчаване на болки и намалява симптомите при ревматоиден артрит.

5 здравословни ползи от пресния чесън

Червен боб – Съдържа полезни фибри, които помагат за понижаване на нивата на С-реактивния протеин. Но червеният боб ни осигурява и протеини, фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, които стимулират имунитета.

Добавете към менюто си някои подправки

Подправките са чудесни, защото обогатяват вкуса на нашите ястия, могат да подобрят дори настроението ни, но също така се грижат и за здравето ни. Кои са особено полезни за костите?

Шафран и куркума – Естествени противовъзпалителни агенти, които могат да намалят неразположенията свързани с артрита. Едно от основните съединения в шафрана е кроцинът. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни качества. Шафранът ни осигурява и манган, който е изключително важен за костите.

Куркумата, освен че може да намали риска от ракови заболявания (като шафрана), спомага за облекчаване на неразположения в костите и ставите.

Джинджифил – Според проучване, хората, които консумират редовно джинджифил, страдат по-малко от неразположения в коленната става.

Чесън – Чесънът е чудесна подправка, която се препоръчва за здраво сърце, при високо кръвно, както и при остеоартрит.

Не пропускайте да хапвате по-често и:

Риба/рибено масло – По-мазните риби като сьомга, риба тон и пъстърва, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са доказали, че се борят с възпалението и намаляват болката в ставите. Но не бива да забравяме, че рибата съдържа и важният за костното здраве витамин D, който също помага за намаляване на симптомите на артрит.

Пълнозърнести храни – Овесени ядки, пълнозърнеста паста, кафяв ориз... Всички тези храни и полезните съединения, които се съдържат в тях, могат да помогнат за намаляване на нивата на C – реактивния протеин в кръвта. Той се свързва с някои заболявания, в това число и артрит.

Орехи, шамфъстъци и бадеми – Вкусни, ядките ни осигуряват калций, магнезий, витамин Е, протеини и алфа-линолеини, които стимулират имунната система. Орехите ни доставят и омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на остеоартрита и болката при ревматоиден артрит.

Коментирай