Здраве и красота

Пъпки в различни части на тялото – на какво се дължат?

Тялото ни подсказва какво трябва да променим

25.05.2022г. / 12 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Проблемите с кожата могат да подскажат много за случващото се в тялото ни. Образуването на пъпки е един от най-често срещаните проблеми, който се среща във всяка възраст, при двата пола. На какво могат да се дължат те в различните части на тялото?

Пъпки в областта на шията

Пъпчици в тази област и особено около или под брадичката, могат да се дължат на хормонален дисбаланс. Добре е да се консултирате с дерматолог, за да се проследят и определени хормони. Също така обърнете внимание на козметиката, която ползвате и намалете консумацията на рафинирана захар и захарни изделия.

Как да подсладим кафето си без захар

Пъпки в областта на раменете

Запушените пори са най-вероятната причина за появата на кожния проблем в тази област. Много е важно след спорт или обилно потене да взимате веднага душ. Също така не забравяйте 1 път седмично да ексфолирате кожата.

Пъпки в областта на гърдите

Ако имате пъпчици на деколтето, това може да подсказва за дисбаланс в черния дроб, алергична реакция или дисбаланс на червата. Според древните китайци, стомашният меридиан е на гърдите, така че акнето в тази част на тялото може да е свързано с неправилно хранене, чувствителност към определени храни. Избягвайте да консумирате твърде пикантна, мазна храна, преработени и пакетирани продукти.

7 хранителни навика за повече здраве

Пъпки в горната част на ръцете, краката, хълбоците, задните части

Това може да е показател за недостиг на витамини. Понякога пъпките на ръцете могат да бъдат объркани с алергична реакция или акне. Малките пъпчици, които са съпроводени със суха кожа обикновено са състояние, което се нарича кератоза пиларис. Грубите пъпчици се образуват около космените фоликули, поради натрупването на кератоза. Обърнете внимание на козметиката, която ползвате, перилните препарати. Кокосово масло, редовно ексфолиране, избягване носенето на тесни дрехи, топла вана, могат да облекчат проблема.

Пъпки в областта на корема

Пъпчиците в областта на коремчето може да се дължат на обърнати косъмчета, дразнене от стегнати дрехи, алергия към копчета на дрехи, груби материи на дрехите. Заложете на по-свободните дрехи и естествените материи, чрез които кожата може да диша и не повишават потенето.

Грешки с бельото, които вероятно не знаете, че правите

Пъпки по бедрата

Чувствителна кожа след бръснене, епилиране, алергична реакция. Възпалението на космените фоликули е една от най-честите причини за появата на тези пъпки. Опитайте се да обърнете внимание на това кога се появяват. Дали е след обезкосмяване, носене на тесни панталони, синтетични чорапогащници, от определена козметика. Не забравяйте 1 път в седмицата да ексфолирате и тази част на тялото.

Но ако имате упорити пъпки в страничната част на бедрата, това може да подсказва и за хормонален дисбаланс.

Свързани статии

Пъпки по гърба

Образуването на пъпки на гърба е често срещан кожен проблем. Възможно е да се дължи на хормонални колебания, ако се потите обилно, при нередовно почистване на кожата (някои хора пропускат да нанесат душ гел в областта на гърба), нередовно ексфолиране, неподходящи материи. Също така намалете консумацията на мазни храни. Порите на гърба са по-големи и по-податливи на запушване, отколкото тези върху лицето.

Пъпки в областта на дупето

Най-вероятната причина за кожните несъвършенства е запушване на порите, проблеми с храносмилането, дълго заседяване, хормонални проблеми. Отново редовно ексфолирайте тези области, обърнете внимание на материите, козметиката и дали приемате достатъчно пробиотични храни.

Коментирай