Здраве и красота

Какви са възможните причини за разслояване на ноктите?

За какво подсказва този проблем

25.06.2019г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени имат този проблем – разслояване и нацепване на ноктите. В повечето случаи не се касае до някакъв здравословен проблем или заболяване, а до начин на живот и навици, които имаме в ежедневието, например често миене на съдове без ръкавици, недостатъчно хидратиране на кожата на ръцете, нездравословна диета.

Какви са възможните причини ноктите да започнат да се разслояват, цепят и чупят?

Какво трябва да знаем за лаковете за нокти>>>

Прекалена сухота

Повечето препарати за дезинфекция на домашни повърхности и измиване на съдове са твърде агресивни за крехката природа на ноктите и кожата на ръцете. Химикалите в тях са една от възможните причини за тяхната слабост.

Прекалена хидратация

Крайностите никога не са добра опция. Нито сухотата, нито обаче и прекаленото овлажняване са полезни за ноктите. Ако прекалявате с хидратирането, това може да направи ноктите твърде еластични и крехки. При най-малкия натиск или огъване слоевете им се разделят и се чупят по-лесно.

Бъдете внимателни и с маникюра

Твърде честото посещение при маникюристката ви може да е в основата на проблема с нацепващите се нокти. Геллаковете и UV-лампите за изпичане на лака са агресивни и могат да изтънят горния слой на ноктите. Освен това честата и продължителна употреба на ацетон за премахване на плътно изпечените слоеве лак допълнително уврежда тяхната структура.

Свързани статии

Анемия

Желязодефицитната анемия също е една от възможните причини за влошено здраве на ноктите. Освен този симптом при анемия се появяват още главоболие, усещане за студ, лош дъх, замаяност.

Някои любопитни факти за лака за нокти>>>

Заболяване на щитовидната жлеза

Обикновено слабост в косата и ноктите се наблюдава при намалена функция на щитовидната жлеза. Тя е придружена от суха кожа, проблеми с паметта, депресия, запек, напълняване, умора.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно се характеризира с много слабо кръвоснабдяване на крайниците и най-вече пръстите на ръцете и краката. Поради тази причина до ноктите достигат малко хранителни вещества и кислород, заради което ноктите страдат.

Коментирай
Свободно време