Здраве и красота

Любими храни, които могат да имат странен ефект върху психиката ни

Кое може да предизвика мигрена

28.07.2019г. / 07 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви храни включва ежедневното ви меню? Вероятно съдържа полезни и не толкова здравословни храни и напитки. Според някои научни изследвания, твърде честата консумация на някои храни може да окаже определено влияние върху нашата психика, както отрицателни, така и положителни. С кои може да предизвикате главоболие и кои ще подобрят настроението ви, вижте в следващите редове. 

Бял ориз и пуканки 

Белият ориз е една от най-често консумираните храни и спада към групата на бързите въглехидрати. Когато го консумираме, нивата на кръвната ни захар рязко се променят, което може да доведе до отрицателни ефекти върху здравето на нервната система и мозъка. Ето защо,  внимавайте с какви храни комбинирате белия ориз и в какви количества го хапвате. 

Любимите ни пуканки съдържат протеини, фосфор, желязо, магнезий, помагащи на нервната система да функционира правилно. Пуканките съдържат и витамин В, който намалява риска от депресия и вредните влияния на стреса. Важно е какви пуканки консумираме. Дали нямат добавени вредни мазнини, захари, твърде много сол. 

Какво да приготвите с едни от най-здравословните храни

Риба тон и свинска мас

Риба тон е сред любимите ни. Най-често я добавяме към салати. Но забравяме, че някои видове риба тон могат да съдържат твърде много живак, който да доведе до проблеми с паметта. Също така някои видове от тон, съдържат и полихлориран бифенил - синтетичен химикал, който може да засегне хормоните и да наруши функцията на нервната система.

Дали да готвим със свинска мас или не? Свинската мас съдържа арахидонова киселина, която подпомага мозъчната функция. Някои учени смятат, че тази киселина помага и в борбата с алцхаймер. 

Пшеница и шоколад

Пшеница, овес, ръж, ечемик, са само част от културите, които консумираме под формата на тестени изделия. Те съдържат глутен. Много хора не подозират, че имат непоносимост към глутен. Те често подминават симптоми като подуване на корема и газове. Когато лигавицата на червата е възпалена, това може да повлия на някои важни хормони, които се синтезират в червата и стомаха и това да увеличи риска от депресия, пристъпи на паника. 

Храни с празни калории, от които се пълнее

Тъмният шоколад, който съдържа голямо количество натурално какао е богат на флавоноиди, които имат благоприятен ефект върху мозъчните клетки. Умерената консумация на черен шоколад, подпомага функцията на кръвоносните съдове и стимулира мозъчната функция. 

Сирене и картофи

Твърдото сирене съдържа тирамин, който се отделя при разграждането на протеина. Тираминът може значително да повиши кръвното налягане и да предизвика мигрена.

От друга страна, картофите ни осигуряват  калий, който доставя на мозъка кислород, помага за по-добрата концентрация. Картофите съдържат и глюкоза, витамин В и аминокиселини, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка, което допринася за неговото добро функциониране. 

Свързани статии

Боб и шафран, куркума, канела

Обичаме да хапваме боб, но не бива да прекаляваме с неговата консумация, тъй като той съдържа  танинова киселина. Когато в тялото ни има завишено количество от нея, организмът ще има трудности с разграждането на минерали, като желязо. Това може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на мозъка и развитието на анемия.

Защо да добавите към менюто си шафран, куркума, канела? Трите незаменими подправки ни осигуряват антиоксиданти, минерали, витамини С, В. Консумацията им подобрява когнитивните функции, настроението, намаляват риска от проблеми с паметта свързани с възрастта. 

По материали от brightside.me

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
втори мъж ( преди 4 години )
Не е, от недостатъчно вода боли глава, алкохола дехидратира! :) На 100гр твърд алкохол - чаша вода, и си свиркаш. Е, с мярка ако се пие де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
мъж ( преди 4 години )
Ясно! Аз се чудех защо след 5 ракии ме боли глава , а то било от сиренето в шопската салата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар