Здраве и красота

Фантастични ползи за здравето от магданоза

За какво е полезен

28.06.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Магданозът е прекрасна подправка, която придава чудесен вкус на салати, предястия, супи и печени ястия. В прясно състояние магданозът носи дори още повече аромат и вкус. Може да се пие под формата и на смути, което доставя много важни хранителни вещества на тялото. 

Тази вълшебна билка трябва да присъства на трапезата много по-често, отколкото предполагаме, защото тя носи невероятни ползи за здравето и е незаменима. 

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно>>>

За какво помага магданозът? 

Предпазва от рак на гърдата

Добавяйте магданоз към своите ястия, когато е възможно, защото тази билка има способността да намалява риска от рак на гърдата, рак на простатата, рак на стомаха и панкреаса, смятат учени, цитирани от rd.com. 

Бори се с възпаленията

Редовната консумация на магданоз помага за намаляване на локалните възпаления в тъканите на цялото тяло. Това се дължи на богатото наличие на витамините А, С и Е, които са мощни антиоксиданти с противовъзпалителни свойства. 

Заздравява костната система 

Магданозът, като повечето тъмнозелени листни зеленчуци и билки, е много богат на витамин К. Този витамин участва в изграждането и уплътняването на костното вещество. Това предпазва от костни фактури и ускорява процеса на заздравяване, когато има нужда от това. 

Тапиока и здравословните й ползи>>>

Предотвратява поява на бръчки 

Тъй като магданозът е особено богат на антиоксиданти и витамин С, тя се бори със стареещите процеси в кожата и в целия организъм. Витамин С стимулира синтеза на колаген, а както знаем, той е най-важната съставка на младостта. 

Помага в храносмилането 

Магданозът е успокояваща подправка. Отварата или сокът от него потиска стомашните неразположения, успокоява раздразнените черва, намалява подуването и газовете и помага за подобряване на храносмилането. 

За по-свеж дъх

Ако сдъвчете няколко листенца магданоз няма да ви е необходима дъвка, за да освежите дъха си. Магданозът премахва неприятните миризми от устната кухина, включително и чесновия дъх. 

Помага при инфекции на пикочните пътища 

Отварата от магданоз има диуретично действие, което ускорява отделянето на урина. По този начин се облекчават различни инфекции на пикочните пътища, причинени най-вече от бактерията ешерихия коли. 

5 здравословни ползи от пресния чесън>>>

Помага за здравето на очите

В магданоза се съдържат много големи количества витамин А, който е основен за здравето на очите. Той предотвратява сухота, кокоша слепота, поява на катаракта.

Коментирай