Здраве и красота

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

Богати на важни хранителни елементи

29.08.2019г. / 13 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Спазвате диета и искате да свалите няколко излишни килограма? Тогава не бива да пропускате закуската като първото най-важно хранене за деня, и да се уверите, че тя е съставена от полезни съставки. Такива, които ви осигуряват протеини, въглехидрати, витамини и минерали, поддържат кръвната ви захар в баланс. 

Кои храни да добавите към закуската си, за да бъде тя с малко калории, но да ви осигурява всичко необходимо за един добър старт на деня? Ето препоръките на учени за съставки, които подпомагат отслабването

Сурови/печени (но без сол) ядки

Ядките са вкусно допълнение към закуската, които ни осигурява идеалния баланс на здравословни мазнини, протеини и фибри. Според изследвания, включването им в средиземноморската диета спомага за намаляване на теглото. Но не бива да забравяме, че ядките въпреки полезността си, съдържат и калории.

Затова е важно да обърнете внимание на техния прием. Хубаво е, те да са без овкусители, да са сурови или предварително накиснати във вода. На дневна база се опитайте да ограничите консумацията им до 30-50 грама. Може да ги добавяте към диетично мюсли, кисело мляко, смути, извара или да ги хапнете така. 

Смляно ленено семе 

Ако искате да отслабнете, добавете към диетата си смляно ленено семе. Когато го консумираме, то образува слой, подобен на гел в храносмилателната ни система. Фибрите в семената благоприятстват перисталтиката, но спомагат за по-продължителното храносмилане, което ни помага да се чувстваме сити за по-дълго време, което намалява и приетите калории.

Не на последно място, подобряването перисталтиката на червата е важно, когато искаме да се разделим с излишните килограми. Смляно ленено семе може да добавяте към кисело мляко, овесена каша, смутита към здравословните хлябове, които си приготвяте, диетични палачинки, сладкиши. 

Грейпфрут 

Ако искате да изгорите излишните калории, хапвайте грейпфрут. Цитрусовият плод е с ниско съдържание на калории, но съдържа добри количества вода и фибри. Според американско проучване, консумирането на половин грейпфрут преди хранене, ускорява изгарянето на мазнини. Грейпфрутът е чудесна добавка към вашата здравословна закуска, салати, фрешове, смутита. 

Овесени ядки

Ако имате добра поносимост към тях, добавете ги към диетата си. Овесените ядки има ниско съдържание на калории, но ни осигуряват важни протеини и фибри. Тези две съединения, оказват влияние върху апетита и отслабването. В допълнение, овесът е богат на бета глюкан, който не само се грижи за здравето на сърцето, повишава имунитета, но балансира и нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар и инсулинът са високи, тогава и апетитът ни се повишава. 

Семена от чиа 

Други полезни семена, които ще ви помогнат да свалите излишните килограми са чиа. Те също като лененото семе са богати на фибри и ни засищат. Въпреки че са толкова малки, те са ценен източник на  протеини, а консумацията им спомага за контрола на кръвната захар и апетита. Семена от чиа може да добавите към овесена каша, смути, кето десерти, хляб, палачинки и други. 

Киви 

Плодовете трябва да са част от нашата здравословна диета. Едни от най-полезните за отслабване са кивитата. Те са богати на калий, витамини С, К, фибри. Редовната им консумация ни осигурява пектин, който ни прави по-сити, но спомага и за отслабване, подобрява перисталтиката на червата и благоприятства елиминирането на излишните течности от организма. 

Горски плодове

Не забравяйте да добавите към диетичните закуски и ягоди, боровинки, малини, къпини. Освен че изобилстват от полезни витамини и минерали, горските плодове съдържат фибри, засищат и имат малко калории. 

Снимки: pexels

Коментирай