Здраве и красота

6 неподозирани храни, които подобряват сърдечното здраве

Много богати на антиоксиданти

05.07.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Сред полезните за сърцето храни сме свикнали да нареждаме зехтина, зеленчуците, рибата, авокадото, семената и ядките. Но съществуват и някои изненадващи продукти, за които не бихте предположили, че имат полезно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Ето ги и тях.

Яйца 

Дълго време яйцата се смятаха за враг на кръвоносните съдове и сърцето заради схващането, че повишават холестерола. Множество изследвания доказаха, че това не е вярно. Можете да ядете до 3 яйца на ден съвсем спокойно, защото те съдържа огромен набор от важни хранителни вещества, които подпомагат здравето и функциите на сърдечносъдовата система. 

10 ползи от билката антиоксидант терминалия арджуна>>>

Фъстъчено масло 

Свикнали сме да смятаме, че маслата са вредни за сърцето. Това не е съвсем вярно. Както зехтинът, така и фъстъченото масло са сред най-полезните растителни масла за кръвоносната система. Благодарение на полезните мазнини в него, фъстъченото масло подобрява еластичността на вените и артериите, като ги прави по-способни да изпълняват транспортните си функции. 

Люти чушки 

Винаги, когато можете, добавяйте малко люти чушки към ястията си. Те са особено богати на антиоксиданта капсаицин, който подобрява значително кръвообращението и блокира специфичен ген, който възпрепятства нормалния приток на кръв към сърцето и други важни органи.  

Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт>>>

Черен шоколад 

Какаото в тъмния шоколад е много богат на антиоксиданти, заради което той е често препоръчван от диетолози и кардиолози. В шоколада се съдържат флавоноиди, които подобряват кръвообращението, предотвратяват образуването на тромби и спомагат за подобряване еластичността на кръвоносните съдове. 

Свързани статии


Бира 

Не само виното, но и бирата се смята за полезна за сърцето напитка. Тя е слабо алкохолна, богата е на витамини от група В. Умерената консумация на бира допринася за здраво сърце. 

Изненадващи рискови фактори за сърдечносъдови заболявания>>>

Кафе 

Добра новина за любителите на кафето. Черното злато е полезно за сърцето. Кафето е с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол. 

Коментирай