Здраве и красота

Как правилно да поддържаме къдрава коса – 10 съвета

Впечатляващи къдрици само с няколко стъпки

04.07.2019г. / 11 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Естествено къдравата коса е очарователна. Пленителна и впечатляваща, тя кара всеки да се обърне след вас. Натуралните къдрици са рядкост, за която много жени биха завидели. Те обаче изискват специални грижи, за да изглеждат перфектно. Освен това къдравата коса обикновено е доста суха, което я прави и значително по-чувствителна.

Как правилно да се грижите за къдравата си коса, за да е неотразима, жизнена и с винаги подредени къдрици?

15 начина да носим къдравата си коса (галерия)>>>

Използвайте шампоани и балсами специално за къдрици

Не всеки продукт е подходящ за вашата коса. От голямо значение е да подбирате правилните продукти, които да се грижат за къдриците, да подхранват и овлажняват в дълбочина косъма.

Не мийте косата всеки ден

За повечето жени ежедневното измиване на косата е необходимост. За къдравите коси обаче това не е нужно, дори е вредно. Измиването всеки ден изсушава прекалено много и без това сухата къдрава коса. Едно от предимствата ѝ е именно фактът, че тя се омазнява много бавно, което не изисква често миене.

Избирайте правилния гребен

Четките не са особено подходящи за разресване на къдрава коса. За предпочитане е рехавият по-широк гребен, през който къдриците да могат свободно да преминават, а и косата да се разреши все пак.

Овлажнявайте в дълбочина веднъж седмично

От голямо значение е да нанасяте балсам всеки път, когато миете косата. А от още по-голямо – да я овлажнявате веднъж седмично в дълбочина. За целта нанесете балсам, покрийте косата с кърпа за баня или шапка. Стойте така поне 20-30 минути преди да изплакнете.

Какво трябва да правим и какво не за перфектни къдрици?>>>

Не ползвайте кърпа след баня

Увиването на косата в кърпа, както и втриването ѝ след това нанася щети върху косъма, които могат да се окажат фатални за целостта и здравината му. Вместо това попийте косата с притискане, без да търкате.

Оставете косата да изсъхне на въздух

Къдравата коса е суха поначало. Ето защо изсушаването ѝ със сешоар може да я увреди значително, да накъса косъма, да предизвика начупване, цъфтеж и увреждане в дълбочина. Освен това и къдриците ви ще изглеждат много по-добре, когато изсъхнат на въздух. Силната гореща струя на сешоара ще накара косата ви да изглежда твърде бухнала и сплъстена.

Зарежете нагряването изцяло

Освен сешоара не е добре да използвате преси за коса, маши и други уреди с нагряване. Тези методи за оформяне на прическата и без това са вредни за косъма, а когато той е къдрав по природа – още повече.

Свързани статии

Спете върху копринена калъфка

Коприната е щадяща за косъма. Тя предотвратява наелектризирането на косата, нейното начупване, накъсване и допълнително пресушаване през нощта.

Идеи за прически за дълга коса (галерия)>>>

Не пипайте косата

Ако искате къдриците ви да стоят както сте ги оформили сутринта, не пипайте косата. С всяко докосване увеличавате наелектризирането на косъма и карате къдравата си коса да стърчи напосоки.

Консултирайте се с добър специалист

Ако не сте сигурни как правилно да поддържате къдравата си коса, поискайте съветите на специалист. Той ще ви ориентира в употреба на точните продукти за вас.

Коментирай
Свободно време