Здраве и красота

Как да ползвате меда за кожа с акне

Естествена грижа за красива и здрава кожа

06.07.2019г. / 06 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът е една от най-полезните храни. Освен че обичаме да го консумираме, не пропускаме да си направим и някоя домашна маска за лице с него. Той овлажнява добре кожата, намалява белезите, пигментните петна, забавя появата на бръчки, но е чудесна естествена терапия и при кожа склонна към образуването на акне.

За подобряване на нейното състояние може да го комбинирате с домат, нийм на прах, сандалово дърво на прах, гел от алое вера и да го приложите като маска върху зоните с акне.

Кои други комбинации могат да направят кожата ви по-красива и здрава, вижте в следващите редове.

Сода за хляб и мед

Комбинирайте 2 ч. л. суров мед с 1 ч. л. сода за хляб. Нанесете маската върху чиста кожа с леки масажни движения и оставете да действа върху пъпките 5-10 минути. След това изплакнете с хладка вода. Содата за хляб действа като ексфолиант, но също така има и противовъзпалително и антибактериално действие.

Пъпки в различни части на тялото – на какво се дължат?

Мед и куркума

Куркумата се използва в аюрведа и китайската медицина от векове, тъй като има антисептични свойства. В комбинация с полезния за кожата мед, се превръща в грижа, която може да помогне в третирането на акне. Комбинирайте малко количество мед и куркума, за да се получи гладка паста и я приложете върху пъпките за 20 минути. Куркумата може да оцвети леко кожата, затова изплакнете обилно с хладка вода.

Вредни навици, които водят до акне

Мед и канела

Тази комбинация е подходяща за ексфолиране на кожата, не само когато страда от акне. Комбинирайте 1 ч. л. канела с 1-2 ч. л. мед. Нанесете маската върху чиста кожа с леки масажни движения. Канелата също като содата и куркумата действа антибактериално.

Мед и кокосово масло

Кокосовото масло често се използва за третиране на кожни заболявания като псориазис и екзема. Подхранва и хидратира кожата, регулира синтеза на себум.

За да си направите маска с него ще ви бъдат необходими 1 ч. л. кокосово масло и 1 ч. л. мед. Нанесете сместа върху чиста кожа за 15 минути, след което изплакнете.

Чесън и мед

Чесънът съдържа алицин, който е антибактериално съединение, действащо срещу вредните бактерии. Стрийте 2-3 скилидки чесън и прибавете към тях мед, колкото да се получи гъста паста. Нанесете я върху проблемните зони и оставете да действа около 10 минути. Изплакнете я с хладка вода.

Коментирай
Здраве и красота