Здраве и красота

3 сериозни причини да избягвате триклозана

Четете етикетите

28.07.2019г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Триклозан представлява химически компонент, присъстващ в редица антибактериални продукти за измиване и почистване, включително гелове за дезинфекция, мокри кърпички, течни сапуни, шампоани, дезинфектанти за домакинството. Неговата токсичност е повод за дискусии от доста време насам. Въпреки че през 2017 година Американската асоциация по храните и лекарствата забрани влагането на триклозан в антибактериални продукти за измиване, като например течния сапун, той все пак се среща в немалко измиващи и почистващи средства, дори препарати за миене на съдове, дезодоранти, детергенти, контейнери за съхранение на храна и много други.

5 неща, които далеч не са здравословни>>>

Кои са трите основни причини да не използвате триклозан, тоест да четете внимателно етикетите и да избягвате купуването и употребата на продукти, които съдържат този химикал?

Остеопороза

Изследване, публикувано в The Journal od Clinical Endocrinology & Metabolism предполага, че жените, изложени на влиянието на триклозан са много по-склонни да развият остеопороза, отколкото тези, които нямат досег с него.

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?>>>

Учените са прегледали резултатите на 1848 жени, като анализът на данните показал средно 2,5 пъти по-висок риск от развитие на болестта при жените, които ползват продукти с триклозан.

Свързани статии

Мускулна функция

В друго по-ранно проучване учени от Университета в Калифорния заключават, че триклозанът възпрепятства нормалната функция на мускулите при хора и животни. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Учените откриват, че триклозанът се намесва в мускулните съкращения на клетъчно ниво. Продължителното излагане на влиянието на триклозан блокира комуникацията между нервната система и мускулатурата, което води до сериозни проблеми и увреждания, включително в скелета и сърдечносъдовата дейност.

Кои са най-токсичните вещи в дома ни>>>

Хормонален дисбаланс

Триклозанът може да се намеси и във функцията на щитовидната жлеза. Той може да навреди на функционалните ѝ тъкани и да предизвика нарушения в секрецията на тиреоидни хормони.

Коментирай