Здраве и красота

8 грешки при сушене със сешоар

Които увреждат косъма

11.07.2019г. / 13 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сушене на високи градуси, пропускане на основна козметична грижа според типа коса, неизползване на хладна струя въздух, са сред най-често срещаните грешки, които се допускат при използването на сешоар. В резултат косата ни е бухнала, без блясък, а с времето придобива изтощен вид. Кои други грешки със сешоара не бива да допускате, ако искате да имате красива и здрава коса?

Косата ви е твърде влажна

Вярвате или не, косата ви трябва да е поне 50% суха, преди да започнете да я сушите със сешоар и четка. Не само ще ви отнеме повече време да я изсушите, когато започнете сушенето на съвсем мокра коса, но ще нанесете и много повече щети върху косата си.

За да намалите използването на по-горещ въздух от сешоара, подсушете предварително с кърпа и с помощта на пръстите си внимателно разделете кичурите коса.

Не нанасяте продукт за топлинна защита

Независимо от вида на косата, препоръчително е да намерите подходящия за нея продукт, който да ѝ осигурява топлинна защита. Такива козметични продукти се нанасят обикновено преди сушенето. Колкото повече щети има върху косъма, толкова по-склонен е да се накъсва. Следователно се нуждае от повече защита.

Използвате грешната четка

Метални четки с изкуствени или метални бодлички... Нагорещяват се твърде много и увреждат косата. Вместо това опитайте с керамични четки и такива, чиито бодлички са направени от естествени материали.

Домашен шампоан за мазна коса с чаено дърво

Държите сешоара твърде близо до косата си

Ако поставите сешоара в непосредствена близост до косата, не само ще я направите по-крехка, но може да изгорите косъма и кожата на скалпа. Препоръчително е да държите сешоара на разстояние от около 30 см.

Не разделяте косата си на сектори

Как сушите косата си? Може би я отмятате ту на едната страна, ту на другата, хаотично. Така не само процесът е по-бавен, но и прическата няма да ви се получи. По-ефективно е да разделите косата си на 4-5 зони, всяка отделена с щипка за коса и да ги изсушите поетапно с четка.

Какво не трябва да правите след боядисване на косата?

Твърде дълго държите косата си увита в кърпа

След баня не задържайте косата си увита в кърпа за повече от 30 минути. Така косата става по-уязвима при сушенето със сешоар. Десет минути са напълно достатъчни, за да попие материята излишната вода. Ако косата ви е плътна, гъста, преди да използвате сешоара тя трябва да е наполовина суха, а ако е със средна плътност или тънка – 80%.

Свързани статии

Не използвате плоската дюза

Още една често срещана грешка при сушенето на косата е неизползването на плоската дюза, която насочва въздушния поток от сешоара. Така може да се получи обем в корените, който не е желан, да се увреди косъма. Затова без значение дали ползвате четка при сушенето или не, винаги поставяйте плоската дюза на сешоара.

Не почиствате сешоара си редовно

Кога бе последният път, в който почистихте сешоара си? Стайлинг продуктите, прахта, попадат в сешоара и обикновено се натрупват в задната му част. Когато се натрупа мръсотия, това възпрепятства преминаването на въздуха, температурата в сешоара се повишава и това не само вреди на косата, но може да го развалите. Затова е добре 1 път на 2 седмици да почиствате сешоара си.

Коментирай