Здраве и красота

6 масла за лятна грижа за кожата

За повече красота

12.07.2019г. / 05 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През летните месеци кожата на лицето и тялото ни е изложена на високи температури, слънчеви лъчи, по-сухо време. Всичко това повлиява нейното здраве и красота. Тя се нуждае от дълбоко подхранване, за да не бъде в края на лятото по-сбръчкана и дехидратирана. Има ценни масла, с които природата ни е дарила и които се грижат да бъдем по-красиви.

Кои са едни от най-добрите за лятната грижа за кожата?

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е дълбоко подхранващо, овлажняващо и е подходящо за всички типове кожа. То е много подобно на себума в човешката кожа. Бързо се абсорбира, прониква в дълбочина и действа противовъзпалително. Ако кожата ви е смесена към мазна, не се колебайте да използвате това невероятно масло. То ще я подхрани, без да я омазнява допълнително.

Едни от най-добрите антистареещи съставки в козметиката

Масло от шипки

Невероятна грижа за по-суха и зряла кожа, тъй като има подхранващо и регенериращо действие. Маслото от шипки е известно със своите стягащи свойства и може да подобри еластичността на кожата, правейки я по-мека и гладка.

То е с високо съдържание на есенциални мастни киселини, витамини А, Е и С. Редовното му нанасяне спомага за подобряване текстурата на кожата и намаляване на белезите от повърхностни рани.

Арганово масло

Ароматно и богато на витамин Е, аргановото масло е чудесна антистарееща грижа за кожата. Редовното му прилагане може да помогне за намаляване на фините бръчки, възстановявайки хидролипидния слой на кожата. Доказано е също, че има стягащ ефект върху кожата. Маслото се абсорбира бързо, без да остава мазен филм.

Как да ползвате меда за кожа с акне

Масло от таману

Изключително подходящо за кожа склонна към образуването на акне (подходящо е и за останалите типове кожи). Маслото от таману е богато на мастни киселини и има антиоксидантни и антибактериални свойства. Действа успокояващо на раздразнената и възпалена кожа, при слънчеви изгаряния, стрии, белези.

Масло от вечерна иглика

Подходяща лятна грижа за всеки тип кожа. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина и не запушва порите.. Това го прави подходящо и за мазните кожи, склонни към образуването на акне. Мастните киселини в маслото от вечерна иглика имат противовъзпалителни свойства, които спомагат за намаляване на зачервяването и дразненето.

Как да ползваме зехтин за красива кожа

Ако кожата ви е по-зряла или се изсушава повече след слънчево излагане, не пропускайте да го добавите в ежедневната грижа, тъй като то подобрява клетъчната структура и еластичността на кожата.

Маслото от вечерна иглика има хидратиращо действие, намалява бръчките, насърчава регенерацията на кожните клетки и има добра поносимост при кожи страдащи от екзема, псориазис и розацея.

Пъпки в различни части на тялото – на какво се дължат?

Масло от авокадо

Отличен източник е на омега-3 мастни киселини, витамини А, D и Е е подходящо да се ползва като овлажнител за кожата. Антиоксидантите, които се съдържат в маслото от авокадо, успокояват раздразнената кожа. Съдържа и стеролини, които са съединения, действащи противовъзпалително и правят маслото подходящо при третирането на възрастови петна и екзема.

Снимка: Pexels

Коментирай