Здраве и красота

Признаци на ниски нива на серотонин

Не ги подминавайте

06.08.2019г. / 10 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понижено либидо, проблеми със съня, телесната температура, мигрена... това са само част от неразположенията, които подсказват за занижени нива на серотонин. Наричаме невротрансмитера хормон на щастието. Когато той е в норма, ние сме усмихнати. От друга страна, рядко бихме свързали някои знаци с неговия дефицит. Вижте някои от тях.

Апетит за сладкиши и тестени изделия

Знаем, че консумацията на въглехидрати, като сладки лакомства и нишестени храни, косвено оказват влияние върху синтеза на серотонин. Когато нивата на щастливия хормон са със спад, апетитът ни за тези не толкова здравословни храни се повишава. Тук трябва да добавим нещо и за триптофана, който тялото ни не синтезира, но е много важен за серотонина.

Важни хранителни елементи за жени след 30

Него си набавяме чрез храната, като млечни продукти, месо, риба, ядки и т. н., като той се съдържа и във въглехидратите. Когато си набавим достатъчно триптофан, тялото ни секретира и серотонин.

Но не бива да забравяме, че много от храните, които съдържат глутен водят до „пристрастяване“ към тях.

Нарушения в паметта

Серотонинът е много важен невротрансмитер за нормалната когнитивна функция. Според изследвания, неговите нива, когато не са в дефицит, могат да подобрят когнитивната способност. Най-значителното му действие е в консолидацията на паметта – превръщането на краткосрочната памет в дългосрочна.

Ето защо се смята, че когато има недостиг на серотонин може да се наблюдават подобни проблеми с паметта.

Какво се случва, когато преди сън пиете мляко с куркума

Тревожност

Ако често страдате от тревожност, може би нивата на серотонина ви са спаднали. Някои медикаменти за тревожност повишават нивата на невротрансмитера. Но трябва да се отбележи, че и други невротрансмитери, като гама аминомаслена киселина (GABA), допамин и епинефрин, също играят роля при тревожни разстройства.

Свързани статии

Хронична умора

Как са енергийните ви нива? Често ли страдате от умора, липса на енергия? Въпреки че чувството за изтощение, апатия, може да бъде резултат от много различни състояния, продължителната умора може да се дължи на ниска секреция на серотонин.

Проблеми с храносмилането

Серотонинът се синтезира в мозъка и стомашно-чревния тракт. Той е важен химикал, който предава сигнали между мозъка и храносмилателната система. Според учени има връзка между синдрома на раздразненото черво и занижените нива на серотонин.

Коментирай