Здраве и красота

Вреден ли е сухият шампоан за косата и кожата?

Каква е истината

12.08.2019г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато нямате време да миете косата си или не искате да я миете чак толкова често, употребата на сух шампоан е едно добро решение и спасение от мазната коса. Честото прилагане на каквито и да е козметични продукти (особено неприродни), невинаги е безопасно. Важи ли същото и за сухия шампоан? Може ли той да се окаже опасен?

Как правилно да използвате сух шампоан?

6 грешки със сухия шампоан, които може би правите>>>

Нанасяйте предимно по косъма, не по скалпа

За да отнемете мазнината от омазнената коса, стремете се да нанасяте от продукта по косъма, а не по кожата. Кожата ще продължава да отделя себум. Ако я запушите рискувате да последва някакъв кожен проблем.

Оставете продукта да подейства

За да има ефект е необходимо първо да оставите сухият шампоан да подейства за няколко минути, за да попие мазнината от косъма. Чак след това срешете косата, за да отстраните излишното количество.

Не използвайте твърде много

Прилагането на какъвто и да е продукт в големи количества не е полезно. Прекомерното количество сух шампоан може да предизвика сърбеж заради пресушената кожа на скалпа.

Свързани статии

Вреден ли е сухият шампоан за кожата или косата?

Ако използвате сух шампоан твърде често и не измивате косата си достатъчно добре през седмицата, продуктът може да се окаже не толкова безобиден. Недостатъчният брой измивания на косата създава условия за натрупване на частици сух шампоан по кожата на скалпа. Те запушват порите на кожата и фоликулите на космите, което потиска растежа и предизвиква кожни раздразнения, сърбеж, пърхот.

Как да се справим с мазна коса без сух шампоан?>>>

За да се предпазите от този негативен ефект от сухия шампоан, постарайте се да измивате косата по няколко пъти в седмицата с нормален шампоан (около 2-3). При правилна употреба сухият шампоан е напълно безобиден за кожата и косата и не създава проблеми.

Коментирай