Здраве и красота

5 необичайни неща, които вагината ви казва

Обръщайте повече внимание на интимното си здраве

15.08.2019г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В интернет можем да открием всякаква информация по всички интимни въпроси, които се срамуваме да зададем на близки, приятелки или на гинеколога си.

Вагината е една от тези теми, които все още за много жени са табу. Именно заради това можем лесно да попаднем на невярна информация в мрежата или да се заблудим заради различни стереотипи и клишета.

Понякога трябва да се вслушаме малко повече в нещата, които нашата вагина се опитва да ни каже и да не бързаме да се впускаме в следване на различни съмнителни съвети, които ни заливат отвсякъде. За да бъде здрава и балансирана тази интимна зона от женското тяло е необходимо да я познаваме добре и да разчитаме сигналите, които ни изпраща.

7 неудобни въпроса за вагината>>>

Ето 5 необичайни неща, които вашата вагина се опитва да ви „каже“ и на които е добре да обърнете внимание.

Измивате я твърде много

Вагината има своята локална специфична флора, изградена от полезни бактерии, които поддържат нейния баланс. Прекаленото измиване на вагината с неспециализирани продукти за целта може да навреди на флората и да направи вагината уязвима към инфекции и други проблеми.

По същата причина дамските душове са не по-малко вредни, тъй като те повлияват негативно флората вътре във вагината, както и увеличават риска от вкарване на различни инфекции навътре към маточната шийка.

Може да сте в риск от диабет

Вагината може да подскаже и за това здравословно състояние, стига да умеем да проследяваме измененията в нея. Ако страдате от твърде чести гъбични инфекции, които трудно се повлияват от медикаментозно лечение и се появяват без видима причина, с която да ги свързвате, може би няма да е зле да изследвате кръвната си захар и инсулин. Ако страдате от диабет или предиабет и нивата на глюкозата в кръвта ви са по-високи от нормалното, това подхранва гъбичните микроорганизми и създава условия за техния свръхрастеж.

Стресирани сте

Високите нива на хормони на стреса създават условия за развитие на бактерии, което води до бактериална вагиноза. Тези интимни проблеми могат да доведат и до изменения в месечния цикъл, ако не бъдат овладени навреме. Стресът влияе зле не само на психиката, но и на физическото състояние, в това число и на интимното здраве.

Как да поддържаме вагината млада?>>>

Време е да смените марката превръзки и тампони, които ползвате

Ако усещате дискомфорт, сърбеж, имате обриви и вагината ви определено не се чувства добре след употреба на даден продукт, превързочен или измиващ, вероятно е време да смените марката. Всеки бранд използва различни съставки, ароматизанти или колоранти, изкуствени или естествени компоненти в санитарните си продукти. Затова и всеки от тях може да се отрази на вагината по различен начин.

Също така е възможно да проявите алергична реакция или дразнимост към продукт, който досега сте ползвали. Всичко се случва, затова проследете сигналите на вагината си и опитайте да смените превързочните си материали с други.

Вагината ви е напълно нормална

Много жени сравняват големината и формата на вагината си с тази на други жени. Това може да създаде безпокойство и да намали интимното самочувствие на жени, които определят вагината си като „грозна“ или „ненормална“. Който и гинеколог да попитате дали вагината ви се вписва в стандартите за „нормалност“ ще ви отговори, че просто няма такива. Съществуват всякакви видове вагини с различна форма и големина на лабиите, както и с известна асиметрия между тях, което е напълно нормално. Не се срамувайте от вагината си, а я обичайте и се грижете за нея.

Как точно трябва да мирише вагината?>>>

Коментирай